18 december 2011

Vinstintresset hör inte hemma i välfärden!

Den svenska välfärden blir allt mer privatiserad. Det är en utveckling som pågått även när socialdemokraterna styrt, men utvecklingen har accelererat kraftigt sen högerregeringen tog makten 2006. I spåren av dessa privatiseringar har ett nytt fenomen etablerat sig på den svenska "välfärdsmarknaden" - riskkapitalbolag.
Aftonbladet har nu en artikel om männen bakom dessa bolag. Männen som äger och profiterar på vår gemensamma välfärd. För möjligheterna att göra vinst på den svenska välfärden är mycket goda. Avkastningen för de som driver ett välfärdsföretag är dubbelt så hög jämfört med andra privata företag. Och vinsten garanteras med skattepengar.
”Omsättning 500 miljarder. Betalningssäkra kommuner, landsting och myndigheter. Hur mycket vill du växa?”
Våra skattepengar borde hanteras bättre än så. Och även om det kallas för riskkapitalbolag så innebär det ingen risk - för bolagen vill säga. För medborgarna däremot... ja, ingen har väl missat de senaste veckornas rapporter kring vad det kan innebär för våra äldre när vinstintresset styr verksamheten. Riskkapitalbolag som Carema väger kissblöjor och låter gamla människor dö i sin avföring med vinstintresset för ögonen.

När vinstintresset får vara vägledande och riskkapitalbolagen får leka affär med våra skattepengar, då reduceras vi alla till mätbara produktionsenheter på vilken massproducerande marknad som helst i ett samhälle där vi alla bara är kunder, inte medborgare. Ett samhälle där kissblöjor blivit värda sin vikt i guld i valfrihetens namn.

För oss i Vänsterpartiet handlar valfrihet om brukarmakt och makt över den egna vardagen, inte om vinstdrivande företags rätt att driva verksamhet med offentliga medel. För oss i Vänsterpartiet är patienten en människa med känslor och behov, inte en vara bland andra. Då räcker det inte med fler regleringar eller löften om att betala skatt i Sverige. För oss i Vänsterpartiet är god vård, skola och omsorg för alla ska vara en rättighet, inte en vara på en marknad.

Därför säger jag: vinstintresset hör inte hemma i välfärden!

Lästips: Göran rekommenderar läsning, Annarkia undrar om botten är nådd för socialdemokraterna och Arijan skriver om kampanjjournalistik.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...