26 december 2011

Lackar ur på könsstereotyperna

Ingen som handlat leksaker till julen har väl missat den strikta uppdelningen i pojk- och flickleksaker. Har man uppfattat det som har man nog också märkt att tjejer förväntas gilla dockor, spisar, gulliga hästar, smycken och prinsesskläder - allt i rosa. Killarna å andra sidan ska vara tuffa och coola och leka riddare, superhjältar eller andra "tuffa" saker.

Kanske är det för att det är provocerande utan tydliga könsroller som barnen tidigt, och på ett irriterande övertydlig sätt, måste fållas in i ett pojk- eller flickfack. Varför kan inte barnen få ses som individer istället för som könsstereotyper? Man kan lacka ur för mindre!

Uppdaterat: Läste precis att Lego gör sin "första hundraprocentiga satsning riktad mot tjejer". Rosa bitar att bygga skönhetssalonger av. Aaargh!!!

Så visst måste man bara älska den här underbara tjejen de som redan vid unga år genomskådar det falska i den här uppdelningen - och lackar ur rejält på det också =)
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

martin sa...

Sånt skit håller även dagisfröknar på med, vi var rätt irriterade på detta. Men barn finner vägar. Grabben leker hemma hos tjejerna för han tycker det är kul att leka matlagning och sånt han ser vuxna göra hemma. Tjejerna leker hos honom för här får de köra bilar, tåg och spela boll.

Minns när jag såg grabben och grannpojkarna leka i min skrotbil, de lekte mamma pappa barn, där två var föräldrar som hämta barn på dagis och körde hem dem.

Men till slut blir de förvirrade och oroliga av hjärntvätten de utsätts för år ut och år in, och de vågar inte simulera vad som helst, för att de skall verka tjejiga eller grabbiga. Hur mycket vi än må streta emot.

Men sedan kommer väl en revolt senare i livet när man ifrågasätter dumheter man tutats i som liten, ungdomsåren.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...