25 december 2011

Facklig kamp ger bättre villkor - även i USA

Jag sänder så här i juletid ett stort grattis till arbetarna på Swedwoods fabrik i Danville, Virginia, USA. Där har nämligen det amerikanska facket IAMAW lyckats teckna ett kollektivavtal som ger dem bättre villkor, som längre semester och högre ingångslöner. Det var tidigare i höstas som man, efter tre års strid, vann rätten att förhandla om fackliga kollektivavtal på det Ikea-ägda bolaget.

Att ett företag är svensk-ägt är alltså ingen garanti för schyssta villkor, utan vill man som arbetare få bättre villkor så är det enbart facklig och politisk kamp som ger resultat. Avtalet är kanske inte så imponerande med svenska mått mätt, eller vad sägs om 17 dagars semester efter 11 anställningsår. Men med tanke på utgångsläget så innebär det en klar förbättring. Facklig kamp lönar sig:
Ingångslönen höjs från 8 dollar i timmen (ca 55 kronor) till 9,20 dollar (ca 63 kronor). Ett nytt lönesystem har införts och baseras på vilka arbetsuppgifter de anställda utför. Lönesystemet garanterar de flesta anställda en löneökning varje år, något som inte alls är självklart i USA.

De anställda kan också se fram emot mer ledighet. Istället för de fyra dagar semester som de anställda förfogar över i dag ger avtalet 12 dagar efter ett års anställning, 15 dagar efter 6 års anställning och 17 dagar efter 11 års anställning. Till detta läggs de nio helgdagar som finns redan i dag.

En fackligt förtroendevald kommer att finnas på varje avdelning och skift. Avtalet ska också begränsa antalet visstidsanställda. Fack och arbetsgivare bildar dessutom tre kommittéer för arbetsmiljö, underhåll och kompetensutveckling.
Detta säger en hel del om vad vi i sverige faktiskt kan förlora om högern får som man vill. Det är nämligen ingen naturlag som säger att vi har rätt till fem veckors semester, löneökningar varje år osv, vilket många tycks tro. Det är enbart resultatet av en lång facklig och politisk kamp, en kamp som måste vinnas på nytt hela tiden för att utvecklingen inte ska gå åt fel håll.

Lästips: Ilse-Marie om välgörenhet istället för välfärd, Göran om moderat verklighetsbild, Peter om att fackens jämställdhetspotter gett resultat,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...