04 november 2011

"Populism" sa kommunalrådet om arvodessänkning

"Populism" - det är det helt förväntade svaret från kommunalrådet Markus Lund (S) på Vänsterpartiets förslag om att sänka bland annat hans arvode på nästan 600.000:-/år med 10%, vilket jag skrivit om tidigare. Inte heller oppositionsrådet Peter Lilja är särskilt intresserad av att få sitt arvode på över en halv miljon om året minskat. För hans del så föreslår vi ju dessutom att hans uppdrag ska vara på halvtid istället för på heltid som idag.

Att vårt förslag inte skulle falla i god jord hos dessa herrar var alltså inte särskilt oväntat. Och, som nämnts, så var det helt förväntat att man skulle ropa populism som svar. Det brukar ju låta så när man ifrågasätter maktens privilegier. Men om det är populistiskt att anse att ett politiskt uppdrag är ett hedersuppdrag och inget man ska ha för arvodets skull. Och om man dessutom anser att det dessutom är rimligt att politikerna tar en del av av konsekvenserna för hur kommunens ekonomi ser ut - ja då är jag gärna populist!

Sen framhåller Markus att politiken redan ska spara pengar, fast nämner givetvis inte att det är i form av neddragningar i antalet politiker som de besparingarna det handlar om. Att koncentrera makten och minska demokratin går alltså bra, men att peta på några arvoden... Nej, där går alltså gränsen...

Eller ja, han går ju förstås med på att Vänsterpartiet ensamt står för besparingarna på arvodena genom att så snällt acceptera vårt förslag om att ta bort 2:e vice ordförande-posterna. Fast hur han lyckas få det till en besparing på 1, 5 miljoner vore intressant att veta. Menar han alltså att jag som 2:e vice ordförande kan kassera in 62.500:- i månaden? Tills vi har avskaffat uppdraget vill säga. Eller är det möjligen så att han höftar till utan någon som helst verklighetsförankring? Lite populistiskt sådär kanske...?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Erik Edwardson sa...

Bra jobbat! Vi behöver mer av god vänsterpopulism: http://erikedwardson.blogspot.com/2011/11/exemplarisk-vansterpopulism.html

Kaj Raving sa...

Håller med att det behövs mer populism av Jonas exempel. Vilket för övrigt är lysande! Sen är jag väl frågande till om det är populism att driva en gammal partilinje, men resultatet kan ju i bästa fall bli detsamma.

Erik Edwardson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Erik Edwardson sa...

Jag använder ordet populism i dess goda bemärkelse, alltså en politik i folkflertalets intresse som formuleras på ett slagkraftigt sätt.

Kaj Raving sa...

Förstod det Erik. Många vänsterpartister ryggar när man använder ordet populism. Det är ofta min ryggmärgsreaktion också även om jag tycker att vi borde vara populister, i ordets positiva bemärkelse, betydligt oftare.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...