12 november 2011

Förbjud vinstintresset att styra i välfärden!

De senaste veckorna har det kommit en rad avslöjanden om missförhållanden på privata äldreboenden. Det är symptomen på en sjukdom som drabbat den svenska välfärden. Borgerliga politiker tvår sina händer – eller skyller på personalen. Trots att det i själva verket är de själva som bäddat för den sjukdomsutveckling vi fått se prov på genom sin privatiseringsiver.

Min bestämda uppfattning är att vinstintresset inte har i välfärden att göra! Men med vissa saker i samhället så är det särskilt viktigt att dessa ägs gemensamt och styrs enbart utifrån behov, inte vinstmarginal. Vård och omsorg är helt uppenbart ett par sådana saker. För så fort vinstintresset kommer in som kommer också andra frågor än behovet att styra verksamheten, nämligen lönsamheten.

Och vinsterna i välfärdsföretag kan bara göras genom att krympa kostnaderna och skära ner på sånt som personal som blöjor. Vad resultatet blir av den utvecklingen har vi alltså fått se den senaste tiden - i form av olika vanvårdsskandaler där mormödrar har förvandlats till kostnadsposter hos multinationella riskkapitalbolag...
Ändå driver regeringen på privatiseringen av äldreomsorgen och hotar med tvångslagstiftning om inte kommunerna öppnar upp för privatiseringar som regeringen tycker. Men vi behöver inte mer privat vanvård och vi behöver inte fler hungriga kapitalister som urholkar vård och skattepengar från våra kommuninvånare.

Vänsterpartiet är idag ensamt i riksdagen om att säga nej till vinstintressen i äldreomsorgen! Förhoppningsvis ändras snart detta och fler partier inser att de skandaler vi läst om är symptomen av ett sjukt system. Då hjälper inga översyner eller annat puts på ytan. Man måste behandla sjukdomen, inte bara symptomen. Det enda som hjälper är ett förbud mot att vinstintresset tillåts styra i välfärden!

Bloggat: Alliansfritt, Jonas Sjöstedt, Lukas Löfling, Lasse Strömberg, Erik Berg, Kulturbloggen, Mats Olsson, Göran Johansson,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Vic sa...

Be om ursäkt men säg det i toner som Per Westerberg:

http://www.youtube.com/watch?v=GDE0Y7_mZCc

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...