11 oktober 2011

Partiskatt i Vänsterpartiet - på riktigt!

Att väljas till ett parlamentariskt uppdrag, oavsett nivå, är en hedersbetygelse som givetvis ska emottas med största ödmjukhet och tacksamhet. Det innebär att man får ett förtroende från partiet och dess medlemmar, ett förtroende som man självklart inte ska användas för att berika sig själv. Därför är "partiskatt", att man betalar en del av det arvode man får för sitt uppdrag till partiet, en självklarhet för mig.

Vi har infört det i Nybro, i Kalmar läns-distriktet och det finns på nationell nivå. Det är dock fortfarande frivilligt. Det tycker jag, precis som Erik Edwardson och Vänsterpartiet i Flen att vi ska ändra på till kongressen så att partiskatt blir obligatoriskt på alla nivåer i partiet. Exakt hur det ska se ut vet jag inte men "Stockholmsmodellen" ser inte så dum ut, åtminstone vad gäller heltidsarvoderade uppdrag. Det behöver dock kompletteras för att täcka även små arvoden, varför inte enligt den tionde-regel som praktiseras på många håll idag.

Men den exakta utformningen är inte det viktigaste för mig. För mig som socialist är det viktigaste att vi inte får en särskild politikerklass som efter hand börjar tappa kontakt med den verklighet som finns utanför de parlamentariska församlingarna och istället börjar identifiera sig med en helt andra villkor än de en stor del av väljarna lever under.

En partiskatt kan gallra ut eventuella karriärister ur leden, även om jag tror att de flesta karriäristerna väljer ett parti med större karriärsmöjligheter än just Vänsterpartiet. Det är också ett sätt för både partiet och den enskilde parlamentarikern att i åtminstone någon mån behålla både sin koppling till arbetarklassen och sin trovärdighet inför sina väljare.

Vänsterpartiet är dessutom ett fattigt parti. Vi får, till skillnad från sossarna, inga bidrag från facket och än mindre från arbetsköpare eller kristna sekter som på högersidan. Istället måste vi lita till våra egna medlemmar precis som arbetarrörelsen gjorde i rörelsens gryning. Partiet är alltid i behov av pengar för verksamheten och större kansliresurser både centralt och lokalt, bland mycket annat. Även om det inte ska vara vägledande så ska man givetvis inte underskatta betydelsen av att en partiskatt skull kunna dra in resurser till partiet.

Det är dags att införa partiskatt i Vänsterpartiet på riktigt på kongressen i januari.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...