06 oktober 2011

Folkpartiet: Skrota anställningsskyddet

Nu har även folkpartiet sällat sig till den nyliberala skara som vill skrota anställningsskyddet och försöker hävda att en förnyelse är detsamma som en återgång till de förhållandena som rådde innan Las (lagen om arbetsskydd). En tid då företaget fritt kunde sparka ut den som var sliten i axlarna eller ställde för stora krav, så att man kunde kuva fackföreningar och lönekrav.

Las är en bärande del av den svenska arbetsrätten, som stiftades för att förhindra godtyckliga uppsägningar och skapa en viss grad av trygghet för de anställda. I korthet så säger lagen att om ett företag vill säga upp någon så måste man ha en orsak till det, exempelvis arbetsbrist eller att den anställde inte har den kompetens som krävs för att klara av jobbet. Detta gäller fortfarande även om lagen i praktiken har urholkats rejält de senaste åren, inte minst med hjälp av bemanningsbranchen.

Men detta, att på något sätt behöva ett motiv för att säga upp anställda är givetvis ett rött skynke för arbetsköparna och deras organisation Svenskt Täringsliv, som ständigt argumenterar för att lagen ska luckras upp så att företagare fritt får sparka ut den som blivit gammal och utsliten för att ta in en yngre förmåga att slita ut - och byta ut. För att inte tala om hur gärna man skulle vilja kunna sparka ut den som är "besvärlig" och ställer krav på sin arbetsplats för att istället ta in någon som är mer foglig. Och i det så får man nu alltså officiellt stöd från även folkpartiet.

Det kallar man att "modernisera" arbetsrätten. Men i praktiken handlar det om att man vill ha en återgång till de förhållanden som rådde runt 1900 kallt - när arbetaren stod där med mössan i hand och bugade för överheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...