12 september 2011

Så genomdrivs högerpolitiken - i Nybro och på andra håll

I Bokslut Reinfeldt beskriver Christer Persson, Stefan Carlén och Daniel Suhonen hur högerregeringen snabbt och effektivt undergräver vår gemensamma välfärd samtidigt som man hela tiden säger sig värna om. Trots att det är ett systemskifte som genomförts, och genomförs, där man varit inriktad på att steg för steg rasera den svenska välfärdsmodellen, så har retoriken varit den rakt motsatta.

Men Fredrik Reinfeldt som i Det sovande folket menade att välfärdsstaten är en sjukdom som gör svenska folket ”mentalt handikappade” har trots den förändrade retoriken inte förändrat något, förutom taktiken. Nu är det inte längre direktangrepp på den välfärd som en förkrossande majoritet av svenska folket står bakom som gäller.

Nej, nu ska istället de välfärdstjänster som utförs av kommuner och landsting långsamt försämras. Och även de lokalpolitiker som försvarar välfärden "tvingas" delta i nedmonteringen av den. Detta genom att stadigt tvingas sänka ambitionerna om en väl utbyggd välfärd för alla i takt med att högerregeringen både direkt och indirekt stryper kommunernas ekonomi.

Sänkta skatter och en massarbetslöshet som bitit sig fast har lett till att skatteintäkterna under det senaste åren försämrats kraftigt. Dessutom har högerregeringen konsekvent vägrat räkna upp statsbidragen (med undantag för ett tillfälligt tillskott under valåret förstås) till kommunerna vilket i praktiken betyder att de sänkts, eftersom priserna i omvärlden knappast sänkts. Men kommuner som Nybro har knappst någon lågkonjunktur i sin verksamheter även om mångmiljonbelopp försvunnit.

Det föds exempelvis fler barn. Vilket givetvis är roligt, men som också ställer krav på utbyggnad av barnomsorgen. Liksom i nästan hela länet så har vi också en allt äldre befolkning som knappast har mindre behov av omsorg bara för att staten skjuter till mindre pengar. Räddningstjänsten kan inte låta bli att rycka ut på grund av dålig ekonomi. Dessutom ska givetvis eleverna ha en bra skola att gå till även om de bor på landsbygden och kostnaden för att driva småskolorna i kommunen är hög.

Den moderata statsminister som menar att välfärden gör svenska folket ”mentalt handikappade", har alltså sett till så att Nybro kommun, liksom så många andra kommuner och landsting, står inför stora besparingar som kommer att slå hårt mot välfärden. Åtminstone om man vill hålla sig till balanskravet och undvika skattehöjningar (kommunalskattehöjningar är för övrigt ett, till skillnad progressiv statliga skatt, fördelningspolitiskt dåligt alternativ, men tyvärr så kan det ibland vara det minst dåliga).

Därpå kommer det moderata oppositionsrådet i Nybro, Peter Lilja, och menar att man måste prioritera i välfärden. "Det handlar om att prioritera den lagstadgade verksamheten", menar han, en variant av borgarnas standardtes "prioritera kärnverksamheterna". Och givetvis kan det låta sympatiskt. Prioritera måste man ju alltid göra och det är väl klart att den lagstadgade verksamheten, kärnverksamheterna, måste gå först. Fast vad betyder det egentligen?

Tja, redan idag går uppåt 90 procent av kommunernas kostnader till vård, skola och omsorg. Mycket av dessa verksamheter regleras i lag som säger att kommunerna ska upprätthålla en viss servicenivå. När regeringen drar ner på resurserna till kommunerna så tvingar man dem dels att bli lagbrytare, eftersom man inte klarar av att upprätthålla de alltfler lagreglerade uppgifter som staten ålägger kommunerna.
 
En väl utbyggd välfärd minskar klassklyftorna. Men i ett borgerligt Sverige ska ju skatten sänkas för de rikaste och välfärden försämras för de som har det sämst. Så dessutom innebär det alltså att kommunerna tvingas "prioritera kärnverksamheterna", ivrigt påhejade av lokala borgerliga politiker som med användandet av språkligt nyskapande glatt vill verkställa regeringens ambition att dra ner på en väl utbyggd välfärd för alla.

Att välfärd och minskade klassklyftor inte är något som uppskattas av moderaterna är väl knappast så oväntat, däremot så uppskattas det av en majoritet av svenska folket. Men genom att regeringen dränerar välfärden på pengar, så kan Peter Lilja och de andra borgarna på lokal nivå se på och klappa händerna när rikspolitiken får genomslag och välfärden monteras ner oavsett vad kommunens invånare tycker om det.


Även Göran har bloggat Om att dölja sanningen. Har världen blivit säkrare efter 11 september 2001? undrar Micke.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...