26 september 2011

Kvällens debatt i fullmäktige - utmanarrätt

Lite segt fullmäktige ikväll men den lilla debatt som fördes dominerades som vanligt av Vänsterpartiet. Själv var jag uppe i frågan om utmanarrätten, moderaternas senaste variant för att privatisera vår gemensamma välfärd, som ledde till att (V)i utmanade moderaterna. Jag beslöt mig inför mötet att framhålla att det är en ideologisk fråga det handlar om. Jag tror jag lyckades hyfsat, så här (ungefär) inledde jag i alla fall debatten:

Det finns de som hävdar att ideologin har en underordnad betydelse i kommunpolitiken. Frågan vi står med här, den så kallade utmanarrätten, visar med all önskvärd tydlighet att de har fel! Detta är nämligen en helt och hållet en fråga om ideologi, ingenting annat!

Och den ideologiska skiljelinjen går mellan oss som värnar ett gemensamt och demokratiskt ägande och de som anser att vinster i privata fickor är betydligt viktigare. Vänsterpartiet vill värna och utveckla vår gemensamma välfärd. Vi ser Nybro kommuns verksamheter som en samlad verksamhet där vi kan vinna mycket på samverkan och samarbete.

Detta slås sönder, eller försvåras, av privatiseringar. Högeralliansen vill sälja ut den kommunal verksamheten till lägsta bud. Genom deras så kallade ”utmanarrätt” kommer vinstdrivande företag eller organisationer att när som helst kunna kräva att få ta över ansvaret för driften av i princip all kommunal verksamhet.

Enligt en ny forskarrapport från SNS så finns inga belägg för att ändrade driftsformerna lett till vare sig högre effektivitet eller bättre kvalitet i välfärden och det enda resultat vi med säkerhet kan förutse med en utmanarrätt i Nybro är att det skulle kosta i form av ökad administration. Dessutom har den kortsiktighet, oro och ryckighet som riskerar att komma med utmanarrätten också ett pris, även om det knappast går att räkna på.

Utmanarrätten handlar inte om ett sätt att spara pengar eller öka kvalitén. Utmanarrätten handlar enbart om ytterligare ett försök från den nyliberala högern att överföra den offentliga makten till vinstdrivande företag. Företag vars främsta skyldighet ligger hos sina aktieägare, snarare än hos sina uppdragsgivare, det vill säga folket.

Det handlar alltså om en ideologisk fråga där utmanarrätten är ytterligare ett steg i den systemskiftespolitik som alliansen driver på alla plan. Så även i Nybro kommun! Men här möter nyliberalismen som väl är på motstånd och jag yrkar givetvis bifall till kommunstyrelsens förslag att avslå motionen.

Lästips: Peter om jämställd forskning, Göran om regeringens julklapp till krogägarna och Ilse-Marie om regeringens storsatsning - på ökade klyftor...

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra där Kaj!
/Christine

Kaj Raving sa...

Tack Christine =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...