12 september 2011

90 år med medborgerliga rättigheter

Idag är det precis 90 år sedan det första demokratiska valet hölls i Sverige. Den 12 september 1921 infördes äntligen allmän och lika rösträtt, mer än trettio år efter det att den första motionen om lika politiska rättigheter för kvinnor och män lagts i riksdagen år 1884. Med det så intar Sverige en föga hedrande sistaplats i Norden med att få den kvinnliga rösträtten genomförd. 15 år efter Finland, nio år efter Norge och sju år efter Danmark/Island.

Men trots långvarigt och hårt motstånd från högerpartiet - nuvarande Moderaterna - så genomdrevs alltså slutligen lika medborgerliga rättigheter för män och kvinnor. Inte bara rösträtten genomfördes, utan gifta kvinnor blev nu myndiga och kvinnor blev valbara till riksdagen. Kvinnor blev medborgare med samma politiska rättigheter som män.

Idag är det 90 år sedan. Måhända dags för de som ville stoppa det att be om ursäkt, skämmas och ta avstånd från hela sin historia? Eller, Moderaterna?

Bloggat: Nicke,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

mats c sa...

Enligt Birger Schlaug så höll socialdemokrater och liberaler som tillbaka kvinnlig rösträtt-.

t.ex så på socialdemokraternas kongress 17 - 25 februari 1905 avslogs kravet på kvinnlig rösträtt med siffrorna 96 - 66.

Läs mer:
http://schlaug.blogspot.com/2011/06/kvinnlig-rostratt-for-90-ar-sa-lat-det.html

Kaj Raving sa...

Jo det stämmer, åtminstone delvis, att såväl socialdemokrater som liberaler var emot kvinnlig rösträtt till en början. Åtminstone delvis, som vid den kongress du nämner, så berodde det på (felaktiga) taktiska överväganden. Dvs att kravet på kvinnlig rösträtt skulle stoppa alla rösträttsreformer. Detta beslut ändrades dock kort därefter, vid nästa kongress vill jag minnas. Dessutom så var det ju hela tiden socialdemokrater och liberaler som höll rösträttsfrågan vid liv i riksdagen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...