15 augusti 2011

Vänsterpartiet drev igenom skärpta regler för bemanning inom demensvården

Som ett direkt resultat av vänsterpartistisk riksdagsarbete så kommer det att bli nya bemanningsregler inom demensvården. Det innebär att det kommer att bli skärpta regler för hur mycket personal som krävs i demensvården. Socialstyrelsen ska nu börja arbetet med att ta fram regler för vilken bemanning kommunerna minst måste ha på demensboendena - regler som alltså blir tvingande.

Under regeringens tid vid makten har tiotusentals välfärdsarbetare försvunnit när kommunerna har tvingats skära i välfärden och skära i organisationerna. Det är en kallt kalkyrerad konsekvens av högerpolitiken!

Och bakgrunden till att Vänsterpartiet agerade är en tillsyn som Socialstyrelsen gjorde i fjol efter att tv-programmet Uppdrag granskning avslöjade att dementa låstes in på nätterna på grund av personalbrist. Tillsynen visade att sex av tio demensboenden periodvis är obemannade nattetid.

Vänsterpartiet menade därför att lagen inte räcker till för att garantera en bra demensvård och lämnade in en motion i riksdagen som röstades igen mot regeringspartiernas vilja. De nya föreskrifterna ska vara klara nästa sommar meddelar Socialstyrelsen.

Att förbättra kvalitén i boenden för demenssjuka förhindrar inte nedmonteringen av välfärdssamhället som regeringen genomfört för att kunna genomföra sina historiskt stora skattesänkningar. Men det minskar risken för att nedmonteringen drabbar de som har de sämsta förutsättningarna att protestera, gamla och dementa!

Lästips: Göran om fackliga organisationer som utnyttjar Fas3:are och Micke Jämtsved om individualiserad föräldraförsäkring,

Media: SvD, KA, SR, e24,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker att det här inlåsningstjafset är ganska komiskt. Varför i hela friden ska dementa människor ligga och sova med olåst dörr, när ingen annan normalt funtad person gör det? :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...