31 augusti 2011

LO:s jämställdhetspott utmanas av Industriavtalet

Den låglönepott som LO kommit överens omavtalskraven är inte förenlig med principen om industrins normerande roll, dvs det Industriavtal som LO:s industrifack (utom Pappers) tecknade i våras, det menar Anders Weihe, förhandlingschef hos Teknikföretagen. Precis som jag befarade i mina första kommentarer till LO:s krav så försöker man nu alltså bryta upp jämställdhetspotten med Industriavtalet som bräckjärn.

Utspelet från Anders Weihe är knappast överraskande. Arbetsköparsidan har alltid vart emot lönutjämnings-satsningar. Redan under förhandlingarna till avtalet så var detta en utav de punkter som fick hårdast kritik, att avtalet skulle hindra, eller åtminstone försvåra, satsningar på särskilda grupper (läs främst lågavlönade kvinnor). Det var också en utav anledningarna till att Pappers slutligen valde att ställa sig utanför avtalet.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälkä håller givetvis inte alls med Anders Weihe, men det har såklart ingen betydelse ur förhandlingssynpunkt eftersom Teknikföretagen kommer att hävda sin tolkning. Och någon konflikt lär IF Metall och de andra industrifacken knappast vara beredd att ta i dagens läge (eller nån annan gång heller för den delen, men det är en annan sak), särskilt inte med tanke på att man i industriavtalet skrivit in åtgärder som är till just för att förhindra fackliga stridsåtgärder...

Återstår att se om industrifacken väljer att svika överenskommelsen inom LO eller vad det annars kostar på annat håll att Teknikföretagen tillåter ett "brott" mot Industriavtalet.

Bloggtips: Ett hjärta RÖTT är igång igen efter sommaruppehållet och är som alltid mycket läsvärd, Peter Ahlkvist, kamrat och i det närmaste granne till mig har börjat blogga. Ska bli kul att de vart det leder.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...