10 augusti 2011

Ljus framtid för Örsjö

Här kommer ett av mina fåtal inlägg om lokala frågor. Igår var jag nämligen på en informationsträff i Örsjö anordnat av de lokala företagen och Örsjö byalag. Anledningen till att man bjudit in till träffen var att man ville lobba för ett positivt beslut från kommunens sida angående den affärsetablering som man vill se vid 25:an genom att visa på framåtandan och de många framgångsrika företag som finns i Örsjö. Och jag måste säga att man lyckades väl.

Örsjö, liksom väldigt många mindre orter på landsbygden, har det tufft idag och man menar att en etablering av ett servicecenter med bensinmack, butik och matservering är helt nödvändig för att Örsjö skall fortsätta sin positiva utveckling. Stig Hellström, regionsamordnare för Landsbygdsmentorerna, har gjort en förstudie kring etableringen och presenterade, mycket entusiastiskt, ett förslag för de samlade. Men det hela kräver givetvis att kommunen står för investeringen.

Det ska självklart vara attraktivt att leva, bo och driva företag på landsbygden i Nybro. Jag tror att Örsjö har väldigt bra förutsättningar för en positiv utveckling, betydligt bättre än övriga av kommunens mindre orter. Man har goda pendlingsmöjligheter vid riksväg 25 och om Örsjö får en tågstation om ett pendeltåg mellan Växjö och Kalmar blir verklighet så tror jag definitivt att det blir en utvecklingsort istället för en avvecklingsort. Dessutom får man definitivt inte glömma det starka lokala engagemanget från såväl företag som invånare. Och ett servicecenter skulle givetvis hjälpa till ytterligare.

Nu har vi ju inte ännu fått se några siffror på vad hela projektet skulle kosta och redovisningen som gjordes kan knappast ses som objektiv. Det finns nog många fler faktorer att ta hänsyn till än vad som kom fram där. Men klart är i vilket fall att en levande landsbygd bidrar till kommunens förmåga att behålla och dra till sig kompetenser, idéer och engagemang så att det blir lättare att driva företag, finna sysselsättning och få en attraktiv livsmiljö.

Vill vi förändra trenden med minskad befolkning i kommunen så måste vi ge befolkningen och företagen andra förutsättningar än idag. Det innebär att en satsning i Örsjö kan bli en investeringen som mycket väl kan ge mångdubbelt tillbaka på varje satsad krona, genom ökad inflyttning, ökad sysselsättning, ökade skatteintäkter och så vidare. Hela kommunen har allt att vinna på om Örsjö utvecklas och växer. Jag tror att det finns alla förutsättningar för att framtiden ska bli ljus för Örsjös del.

Dagens lästips är Långsiktiga avtalskrav av Göran och Blogglästips - om en riktigt urkass sommar och oroligt på flera sätt... av Martin

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...