29 augusti 2011

Lite rätt och mycket fel av Christina Davidsson (c)

Christina Davidsson (c), lyckades faktiskt hitta några poänger när barnomsorg på obekväm arbetstid diskuterades under kvällens kommunfullmäktige. Bland annat konstaterade hon att alltmer av det moderna arbetslivet faktiskt sker på obekväm arbetstid, liksom att barnomsorg på obekväm arbetstid skulle kunna leda till ökad inflyttning i kommunen och därmed i praktiken bli en investering. Det är bra att centern uppenbarligen har lyssnat på Vänsterpartiet på några punkter i alla fall, men man har ju lite vana av att plocka upp gamla vänsterförslag.

Lite rätt lyckades hon alltså prestera Christina. Men det mesta blev som vanligt fel och kunde sorteras ut under rubriken Nyliberala stolleprov. Kontentan av hennes förslag var i alla fall att vi skulle införa barnomsorg på obekväm arbetstid omedelbart, utan att veta hur det ska ordnas, hur behovet ser ut eller hur det ska finansieras. Och inte minst så kunde man givetvis gärna se till så att något privat bolag kunde sko sig på våra skattepengar i samband med detta.

Vänsterpartiet är betydligt mer ansvarsfulla än så och därför lämnade vi ett yrkande om att ge verksamheten i uppdrag att se över vilka behov och möjligheter som faktiskt finns och återkomma med resultatet till budgetberedningen i januari för beslut. Behövs exempelvis barnomsorg kvällar, nätter och helger året om? Kanske, men det verkar väldigt onödigt att starta verksamhet 24/7 om det inte behövs. Därför vill vi att behovet utreds ordentligt först.

Annat som kan behöva kolla på är i vilken form barnomsorgen ska bedrivas. Är "vanlig" förskola enda alternativet? Kanske, men Emmaboda har utrett detta under ett halvår, varför inte ta tillvara på deras och andra kommuners erfarenheter innan man startar något? Det vill i alla fall vi att man gör innan man tar det slutgiltiga beslutet. Dessutom vill vi veta vad det hela kostar så att man kan veta hur det ska finansieras innan man beslutar. Kort sagt så vill vi i Vänsterpartiet veta vad vi beslutar om innan vi bestämmer oss.

Men sånt bekymrar uppenbarligen inte Christina Davidsson och centern...

Lästips om annat: Göran om att LO:s avtalskrav är spikade, Annarkia om ett förenklat resonemang, Linda om att Virserums konsthall fått ett kulturpris,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...