03 augusti 2011

En våg av civil olydnad går över världen...

Så inleds baksidetexten till recentionsexet av Motståndets väg som kom med posten idag. Boken är skriven av Pelle Strindlund  och Stellan Vinthagen. Stellan har forskat kring civil olydnad och har även egen erfarenhet av exempelvis avrustning av kärnvapen. Pelle är en komromisslöst idealistisk självuppoffrande person som flera gånger fängslats för civil olydnads-aktioner i freds- och djurrättsrörelsen. En person jag beundrar och som dessutom skrivit vad jag redan har utsett till årets bok - Jordens herrar. Så självklart ser jag fram emot att läsa även Motståndets väg.
En våg av civil olydnad går över världen - fastän många kanske inte tänker på det så. I Tunisien och Egypten föll diktaturerna som resultat av folkets olydnad. På Medelhavet färdas båtar mot Gaza för att med fredliga medel bryta en olaglig blockad.

Bakom denna typ av kamp ligger en teori som utvecklats under hundratals år av bland andra Gandhi och Martin Luther King. Även i Sverige har metoden praktiserats av till exempel fackföreningar, fredsorganisationer och miljögrupper.

I Motståndets väg visar Pelle Strindlund och Stellan Vinthagen hur civil olydnad kan vara en kraftfull metod för förändring och ger många exempel på kampanjer och aktioner, både aktuella och historiska.

Boken bygger på författarnas omfattande teoretiska kunskaper i ämnet, men även på deras egna stora erfaren­heter av att arbeta med politiskt motiverad ohörsamhet. ­Framställ­ningen är personligt hållen och läsaren får möta Strindlund och Vinthagen när de förbereder sig inför aktioner, utför dem, grips av polisen, ställs inför rätta och sitter i fängelse.
Boken kan beställas direkt hos förlaget för blygsamma 179 kronor. Den finns givetvis också hos nätbokhandlare som Bokus eller Adlibris.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...