05 augusti 2011

EMU - folket får betala medan överklassen går fri!

Vänsterpartiet var med och såg till så att folket röstade ”fel” i EMU-omröstningen 2003. En svidande förlust som givetvis var till stort förtret för det samlade EU-etablissemanget och storkapitalet.

Argumenten mot medlemsskapet gick till stor del ut på att EMU är ett marknadsfundamentalistiskt högerprojekt och att medlemskapet skulle innebära att Riksbanken förlorar sin självständighet och att den ekonomiska politiken skulle centraliseras. Som om en termostat i bryssel skulle reglera temperaturen i såväl Stockholm som Aten vill jag minnas att Lars Ohly liknade det vid.

Oddsen för att temperaturen skulle bli lagom på båda ställena är givetvis extremt låga. Och mycket riktigt har vi sett effekterna av detta på många håll, som Irland och Portugal och inte minst i Grekland. Nej-sidan i valet -03 har visat sig ha rätt i alla sina värsta farhågor. Euron förvärrar och sprider ekonomiska kriser medan finanskapitalet har utnyttjat systemet till fullo.

Euron en del av problemet - inte av lösningen och EU kommer nu med sina påbud till länderna. Men elitens intressen väger som vanligt tyngst. Krismedicinen består av sänkt levnadsstandard, lönesänkningar, försämrade pensioner och stenhårda nedskärningar i välfärden. Traditionell högerpolitik med andra ord, där folket får betala medan överklassen går skadesfri!

Tro fan att folket rasar!

Bloggat: Klassperspektiv, Martin Moberg, Fredrich Legnemark,

Lästips: Göran om Björklunds insikt, Annarkia om att det är i otrygghet och rädsla extremism ser ljuset,

Media: e241, 2AB1, 2DN1, 2, 3, 4, 5, 6DI1, 2, HD1, 2SvD1, SR1, Ex1, Svt1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...