02 augusti 2011

Det behövs åtgärder för verkliga arbeten istället för tvångsarbete inom Fas 3

Den borgerliga pressen har slagit upp Arbetsförmedlingens försvar av slavåtgärden Fas 3 stort och basunerar ut att åtta av tio deltagare i Fas 3 är nöjda med sin plats. Om denna "nöjdhet" kan man läsa mer och bättre än vad jag förmår skriva om på exempelvis Löntagarbloggen eller FASAN.

Det man kan konstatera är att oavsett om deltagarna är nöjda med den syssla de utför eller inte så är faktum att Fas 3 innebär tvångsarbete utan lön, semester eller andra rättigheter. Utifrån det har moderaterna skapat en marknad där mängder av rättslösa människor utan lön antingen ersätter ordinarie arbetstillfällen eller utnyttjas av allehanda skojarföretag som lever gott på de bidrag man får för att erbjuda meningslösa åtgärder.

Fas 3 har inte det minsta att göra med jobb eller utvecklingsgaranti att göra och det förbättrar inte möjligheten att få ett riktigt jobb, vilket rimligtvis borde vara målet. I själva verket anser 75 procent av deltagarna i Fas 3 att anställningsbarheten är oförändrad - eller till och med försämrad. Försämrad möjlighet till ett riktigt jobb alltså! Så vad är Hillevi och Arbetsförmedlingen egentligen nöjda över...?

Vad som behövs är åtgärder för verkliga arbeten istället. Satsningar som de som Vänsterpartiet har presenterat, med utbildningssatsningar, lärlingsanställningar och övergångsjobb med kollektivavtalsenlig lön, reserverade för arbetslösa som varit anvisade till Fas 3. Då kan de tusentals människor som idag finns inom Fas 3 hitta tillbaka till arbetsmarknaden istället för att utnyttjas som obetald arbetskraft.

Bloggat i ämnet har även Sebastian, Högberg, Martin, Ann-Sofie och Alliansfritt

Media: LO-tidningen1, 2, DN1, 2SvD1, 2SR1, SVT1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...