01 augusti 2011

Återreglera järnvägen!

Så, bloggsemestern är över lagom tills jag får ögonen på den här artikeln med en analys av SJ:s bekymmer. Och återigen, det har gjorts många gånger på den här bloggen, kan jag konstatera att vissa saker behöver helt enkelt skötas gemensamt - med samhällsnyttan och inte vinstintresset som drivkraft.


Järnvägen är definitivt en sån sak. En sammanhållen järnväg skulle gynna både miljön och resenärerna och dessutom minska samhällets kostnader. För att inte tala om att det skulle göra Sverige betydligt bättre rustat att möta framtiden.

Dessvärre är det svenska järnvägsnätet är ett av Europas mest avreglerade och privatiseringarna har lett till en stor mängd underentreprenörer där ingen tar ett samlat ansvar. Högerregeringen vill dessutom driva på privatiseringen ytterligare. Som om inte detta vore nog så har SJ skyhöga avkastningskrav som hindrar nödvändiga investeringar.

Detta är några av de största faktorerna bakom att svensk järnvägstrafik har utvecklats mot ett rejält fiasko. En utveckling som kommer att fortsätta om  vi inte sätter stopp för dessa vansinniga privatiseringar och avregleringar. Utöver det så behöver vi avskaffa statens avkastningskrav på SJ och sänka lönsamhetsmålet så att pengarna man får in kan gå till att förbättra tillgänglighet och service istället.

Sist men inte minst så behöver vi återreglera hela järnvägsnätet!

Lästips: Samuel om individualiserad föräldraförsäkring, Göran och Annarkia om den haltande världsmakten USA, Sebastian och Martin om kd:s bristande HBT-trovärdighet,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...