01 augusti 2011

Arbetarna vann mot Ikea i USA

Arbetarna på det Ikea-ägda bolaget Swedwoods fabrik i Danville, Virginia, USA, har vunnit striden om rätten att förhandla om fackliga kollektivavatal. Företag behöver inte förhandla med facket förrän minst hälften av de anställda har röstat ja till att företrädas av facket och det är vanligt att arbetsgivare försöker skrämma personalen till att rösta nej.

Men så, efter tre års kamp för rätten att teckna avtal på Ikea-anläggningen så sa i förra veckan 77 procent av de runt 300 anställda arbetarna ja till facket, IAMAW, detta trots hårt motstånd från Ikea och dess dotterbolag. Att företaget är svensk-ägt är alltså ingen garanti för sjysta villkor, även om motståndet bryter mot Ikeas egna uppföranderegler.

Dessa säger nämligen bland annat att Ikeas leverantörer inte ska hindras från att fritt organisera sig och att de anställdas valda representanter inte ska hindras från att uppta kollektiva förhandlingar med arbetsgivaren. Men det har inte hindrat svenske Bengt Lundgren, som fram till i höstas var platschef, att aktivt arbeta för att inte släppa in facket och låta de anställda organisera sig fackligt.

Men efter tre år är alltså den första striden vunnen - den om rätten att över huvud taget få organisera sig. Hälften av de nybildade företagsfacken i USA lyckats dock inte nå ett avtal inom ett år efter omröstningen eftersom arbetsgivare helt enkelt kan vägra att komma överens med facket. Då har många anställda tröttnat, förlorat tron på facket eller pressats av sin arbetsgivare. En ny omröstning kan då hållas och facket riskerar att åka ut.

Så striden må vara vunnen - men kampen fortsätter...

Bloggat: LO-bloggen, Svensson, Göran,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...