02 juli 2011

Ungdomsrea skapar inga nya jobb!

Ett av högerregeringens största misslyckande är utan tvekan ungdomsarbetslösheten. Regeringens främsta satsning för att möta ungdomsarbetslösheten har varit att rea ut ungdomar genom att sänka arbetsgivaravgiften för alla företag som har ungdomar anställda oavsett om de anställer någon ny eller inte.

Arbetsköparna har givetvis inte nöjt sig med denna rea utan har under våren också gått till attack mot de kollektivavtalade lägstalönerna eftersom man menar att om ingångslönerna vore lägre så skulle fler unga anställas. Och man har backats upp av finansminister Borg.

Men skapar dumpade löner fler jobb för unga? 

Nä, några fler jobb blir det inte! För arbetsgivarna anställer inte fler bara för att det blir billigare, som Lars-Anders Häggström, förbundsordförande på Handelsanställdas förbund och Ella Niia, förbundsordförande på Hotell- och restaurangfacket påpekar på Aftonbladet debatt.

Hotell- och Restaurangfacket och Handelsanställdas förbund har nämligen granskat regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften. En granskning som visar tydligt att arbetsgivare inte skulle vara mer benägna att anställa ungdomar bara för att de reas ut.
I rapporten granskas utfallet av regeringens satsning på lägre arbetsgivaravgifter för den som anställer unga personer. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna kan kostnadsmässigt jämställas med en sänkning av lägstalönen med 13,8 procent. Men sedan 2007, då regeringen genomförde sin satsning på sänkta arbetsgivaravgifter, har andelen anställda ungdomar mellan 18 och 26 år inte ökat, som tanken var, utan tvärtom minskat något.
I två av de branscher som sysselsätter flest ungdomar, privat detaljhandel och hotell och restaurang, minskar alltså andelen ungdomar i stället för att öka. Trots att det totala antalet anställda har ökat! Dumpade löner leder alltså inte till minskad ungdomsarbetslöshet - bara sämre villkor för alla arbetare. Och högre VD-bonusar förstås...

För att lösa ungdomsarbetslösheten krävs en politik för full sysselsättning – inte en högerpolitik för ökade klyftor som leder mot en låglönemarknad liknande den i USA, där människor måste ha både tre och fyra jobb för att försörja sig.

En politik för full sysselsättning innebär investeringar i jobb: i bostadsbyggande, infrastruktur och gröna jobb. Det innebär investeringar i välfärden med fler anställda i vården och skolan liksom en satsning på generationsväxling i välfärden – en viktig insats för att ge unga en väg in i arbetslivet och för att värna kompetensen i välfärdsjobben.

Ungdomar idag behöver är riktiga jobb och framtidstro – inte ökade klyftor!

Bloggat: Löntagarbloggen, Martin, Göran,

Media: AB1, 2, DN1, SR1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...