29 juli 2011

Smaklöst utspel från SPI:s Nils Duveborn

Egentligen har jag ju fortfarande semester från bloggen men ett smaklöst utspel från SPI:s Nils Duveborn har berört mig så illa att jag inte kan låta bli att bemöta det. Han har uppenbarligen bestämt sig för att förvandla en fin minnesstund för alla de som drabbats i den avskyvärda massakern i Norge till ett slagfält för en personlig politisk vendetta. Och jag och Vänsterpartiet står tydligen extra i fokus har jag förstått.

I måndags anordnades nämligen en minnesstund med ljuständning för att visa sorg o stöd för våra hårt drabbade grannar i väst. Som så ofta sker så startade det hela genom ett evenemang på Facebook av Camilla Eriksson och Torbjörn Andersson, privatpersoner som tyckte att det behövdes en minnesstund även i Nybro. De är vänner till mig och de är också medlemmar i Vänsterpartiet, fast inte aktiva.

När de skulle dra igång evenemanget så frågade de mig om jag ville hålla i inledningen, eftersom ingen av dem var särskilt pigga på att tala offentlig medan jag har en viss vana av det. Det sa jag dock nej till eftersom jag ville undvika att manifestationen uppfattades som politiskt färgad. Däremot hjälpte jag till med vissa praktiska saker. Istället tillfrågades andra ur deras bekantskapskrets.

Initiativet till manifestationen startade alltså på Facebook och spreds givetvis också främst därigenom. Som det brukar gå till, genom vänners vänner osv. Detta fick dock sagda Nils att gå i taket! Han har nämligen ett Facebook-konto (med 34 vänner och senaste inlägg för drygt två veckor sedan) men har ändå inte fått någon inbjudan! Något som uppenbarligen får Nils att dra slutsatsen att han blivit utstuderat utfryst

Att Nils inte har stenkoll på det där med "sociala medier", även om han tydligen försöker, är uppenbart. Nån i hans närhet kanske borde upplysa Nils om att bara för att man har ett konto "i detta sociala medium" så innebär det inte att man automatiskt får del av allt som sker på nätet. Men Nils försöker med sitt brev påvisa att eftersom just han inte har fått någon inbjudan så är det alltså inte alls ett privat öppet initiativ utan ett försök att plocka politiska poäng...

Hade det inte varit så att jag tycker att han har betett sig som ett jävla arsel så skulle jag erbjudit honom en kurs i hur det där med "sociala medier" egentligen fungerar.

Man skulle man ju möjligen kunna invända i Nils konspirationsteori att det är lite märkligt av vänsterpartistiska arrangörer att bjuda in sossarna som enda officiella politiker medan Vänsterpartisterna på plats inte ens nämner sin partitillhörighet. Åtminstone om man vill plocka politiska poäng till Vänsterpartiet. Så tänker uppenbarligen inte Nils...

Men jag misstänker att sanningen inte är något som bekymrar Nils i det här läget utan att han bara är besviken eftersom vad han egentligen förväntade sig var ett rosa kuvert med en skriftlig personlig inbjudan via posten två veckor i förväg.

Nåväl, i vilket fall så skrev han följande smaklösa brev till tidningarna:
Lokal politisering av Norge-tragedin

Det är minst sagt skrämmande att det finns personer och partier som försöker plocka politiska poäng på bombdådet och dödsskjutningarna i Norge. Att statsministern Jens Stoltenberg och det norska Arbeiderpartiet inte har gjort partipolitik av attentaten har inte hindrat att detta har skett i Nybro.

Offren för massmorden hedrades vid en minnesstund på torget vid Bolanders Bäck måndagen den 25/7. Initiativet sägs ha varit privat och inbjudan skett genom en sida på Facebook.
Vi är många som har konton i detta sociala medium men inte nåtts av någon inbjudan.

Vi finner det därför högst förvånande att enbart de socialistiska partierna framträdde vid denna ceremoni. Av vad vi har förstått har inget av våra övriga partier fått någon inbjudan att delta.

Samtliga partier orienterades däremot av kommunalrådet Inger Rydbrink att ett kondoleansbord fanns iordningsställt på Medborgarkontoret med möjlighet att skriva en hälsning till det norska folket. Hon skrev också att en tyst minut skulle hållas kl 1200 på måndagen men att någon gemensam ceremoni inte skulle arrangeras.

Det ”privata initiativet” samma dag inleddes av Vänsterpartiet och följdes av ett tal av Nybro Arbetarkommuns ordförande, som också lät rosor flyta iväg i Bolanders Bäck för att hedra terrorns offer. En representant för Ung Vänster lär ha talat, sjungit och spelat också.

Det är naturligtvis högst påkallat och hedervärt att en sådan här minnesstund anordnas. Att den begränsas till vissa individer och partier är däremot på gränsen till vämjeligt.

Alla vi andra får hedra offren på annat sätt, vilket vi givetvis också gör. Dock utan att försöka plocka några politiska poänger av denna ofattbara och otroligt grymma händelse som är den värsta som har drabbat Norge sedan andra världskriget.
Kommentar är väl egentligen överflödig om vem det är som gör partipolitik av den tragiska händelsen i Norge när vi här har en politiker som går till pressen för efter bästa förmåga se till så att man nu kommer att minnas minnesstunden inte som en fin stund där man hedrar och sörjer offren för en tragisk massaker utan som ett politiskt bråk.

Jag har blivit både ledsen och förbannad över Nils utspel. Men det mest vämjeliga i denna historia är utan tvekan att Nils gör en politisk fråga av vad som borde fått fortsätta vara en fin manifestation.

Media: AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, Ex1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SvD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Barometern1, 2, GP1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Laura sa...

Så jävla bra skrivet Kaj!

Anonym sa...

Han har rätt i att vänstern försöker dra politiska poäng.

Skäms

Anonym sa...

dök sagde Nils upp på minnesstunden?

Anonym sa...

Skäms ögonen ur dig!

Kaj Raving sa...

Tack Laura =)

Kaj Raving sa...

Anonym 13.35: Nej, sagde Nils var inte på plats.

Kaj Raving sa...

Övriga anonyma: Varför skulle jag skämmas?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...