01 juli 2011

Reglerna i utförsäkringslinjen mildras

Riksdagen röstade i dag ja till de två förändringar i sjukförsäkringen som de rödgröna partierna har föreslagit och regeringen ska nu ta fram regler så att de som utförsäkrats från tidsbegränsad sjukersättning ska få ersättning på samma nivå som de hade tidigare. Man ska också avskaffa den orimliga prövningen av arbetsförmåga som idag sker efter ett halvår så att man istället för att prövas mot en påhittad arbetsmarknad ska prövas mot verkliga jobb.

Från början var det tre förslag, där det första och viktigaste var att stoppa utförsäkringarna från sjukpenningen. Men eftersom sd valde att stödja själva grunden i regeringens utförsäkringskedja, de rigida tidsgränserna utan individuell hänsyn, så blev det bara två förslag som riksdagen sa ja till.

Dessa förslag gick alltså igenom och det är viktiga steg i riktning mot en mänsklig sjukförsäkring, men tyvärr främst symboliska. Utförsäkringskedjan kommer även fortsättningsvis tvinga ut sjuka människor i fattigdom.

Ulf Kristersson (M) är upprörd över att oppositionen tvingar regeringen till dessa förändringar som han anser är dåligt underbyggda och som han menar att man inte vet hur de påverkar den som är sjukskriven. Något som blir minst sagt smaklöst med tanke på att regeringen var väl medveten om konsekvenserna när de ändrade i sjukförsäkringen och införde sin utförsäkringskedja, även om Kristersson skyller på de myndigheter som lyder under regeringens uppdrag,

Helt iskallt skickade högerregeringen alltså ut sjuka människor i fattigdom, men nu är man plötsligt "oroad" över hur oppositionens marginella förändringar ska påverka de sjukskrivna. Det är fan så man vill spy!

Bloggat: Johannes bloggPierre Gilly, Martin Moberg, Höglunds tankar, Alliansfritt Sverige, Alliansfritt Sverige, Sebastians tankar, Göran Johansson,

Media: LO-tidn1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, 4, 5, 6Ex1, 2, 3, 4, 5, 6DN1, 2, 3, 4, SvD1, 2, 3, Dagen, SR1, 2, Svt1, 2GP1, 2, 3, 4, 5,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Lars Åkesson sa...

Vilken tur för vänsterblocket att de har SD att bilda opposition med!

Återstår för Juholt att förklara varför Socialdemokraterna bryter mot Mona Sahlins löfte om att inte ge Sverigedemokraterna något som helst inflytande i riksdagen.

Kaj Raving sa...

Vilken tur för regeringen att de i nio fall av tio har sd att bilda majoritet med...

Anonym sa...

Lars Åkesson
Och många löften har Muppen Reinfelt och kompani brytit?
Jag tycker att oppositionen skall köra ner alla de löngner som Borgarna har gjort sig skyldiga till om Sjukförsäkrings Reformen!
T Lindholm

Anonym sa...

När tx Gunnar Axen påstår att han inte viste om påföljderna efter Sjukförsäkrings Reformen.
Att Axen påstår: "Det fanns inte med i det förslag som lade på riksdagens bord". Har han ingen slutlednings förmåga, att vad som kommer att hända den som kommer att bli utsatt för en sådan Reform.? Det är samma sak som att inte torka sig i röven efter att man varit och skitit, och sedan påstå att "det står ingenstans att man skall göra det", och sedan fortsätta att inte torka sin röv!

Det Måste ju vara en självklar sak att förstå vad som händer en sjuk människa när Försäkringskassan slutar att betala ut Sjukförsäkrings pengarna, den ända inkomst som gör att den sjuke har tak över huvudet och mat på bordet.
Jag hoppas att Oppositionen kör dom här lögnerna rakt ner i halsen på dom ansvariga Borgarna!
T Lindholm

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...