09 juni 2011

Verklighetsfrånvända besked om barnomsorg på obekväm arbetstid

Vänsterpartiet vill avskaffa Rut-bidraget och istället se till så att det finns barnomsorg på obekväm arbetstid för alla som behöver det. På detta svarar Anders Andersson (kd), Anders Åkesson (c) och Jan R Andersson (m) att man tänker fortsätta prioritera subventionerad hjälp med att få ”livspusslet” att gå ihop för dem som har råd, framför en barnomsorg för alla som behöver det.

Barnomsorg på obekväm arbetstid är ofta avgörande för mångas situation på arbetsmarknaden. Framför allt gäller detta för ensamstående mödrar. Men antalet kommuner som erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid minskar. Exempelvis så har deras partikamrater i Torsås nyss beslutat att inte längre erbjuda barnomsorg nattetid.

Trots detta så menar Anders Andersson (kd), Anders Åkesson (c) och Jan R Andersson (m) att ”kommunerna ska möta barns och föräldrars behov”. Istället för att göra något så hoppas man alltså på att verkligheten ska se annorlunda ut än vad den faktiskt gör.

Alternativt så menar de att den ensamstående undersköterskan eller den skiftarbetande industriarbetaren ska förlita sig på släkt och vänner. Eller ännu hellre förstås anlita barnvakt med hjälp av Rut-bidraget, om Anders Andersson (kd), Anders Åkesson (c) och Jan R Andersson (m) får bestämma.

Det är detta krassa och verklighetsfrånvända besked som ges till den ensamstående undersköterskan (som antagligen tjänar mindre per timme än vad barnpassning skulle kosta, även med Rut-bidrag). Visst löser det pusslet för dem som har råd att köpa tjänsten. Men inte löser Rut-bidraget ”livspusslet” för de föräldrar som arbetar på obekväm arbetstid.

Användningen av Rut beror på plånbokens storlek och inte på behoven. De som inte har ekonomiska möjligheter att nyttja avdraget måste ändå vara med att bekosta festen för dem som redan har det bra. Det är inte rimlig att samhällets gemensamma resurser används så ojämlikt.

Skattepengarna ska satsas så att vi i Sverige kan bygga världens bästa barnomsorg – som alla ska ha rätt till. För Vänsterpartiet är det därför ett enkelt val att prioritera barnomsorg på obekväm arbetstid så att undersköterskan kan behålla sitt jobb, framför att prioritera de tjänster som främst de rikaste har nytta av.

Kaj Raving (V)

Lästips: Micke har skrivit om förnyelse, Linda tycker man ska be om doggybag, Leine skriver om barnfattigdom, Göran om facklig aktivitet som en farlig sysselsättning,
Iakttagaren gläds åt opinionssiffror och på LO-bloggen konstateras det att arbetsmarknaden slimmas alltmer.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...