05 juni 2011

Sverige intar bottenplaceringen bland de Nordiska länderna i förtroende för välfärden

Den borgerliga regeringen har sedan den tillträdde 2006 systematiskt arbetat för att montera ner välfärden för att istället berika överklassen. Resultatet av högerpolitiken är givetvis oundvikligt och ytterst väntat, med ökade klyftor klyftor mellan rika och fattiga och en välfärd som är på god väg att monteras ner. Rädslan sprider sig och allt färre litar till den välfärd och det skyddsnät som tagit 100 år att bygga upp verkligen ska finnas där för dem om och när det behövs.

Välfärden och socialförsäkringssystemen borde finnas till som ett skyddsnät för att alla ska kunna känna sig trygga med att tillvaron inte behöver krascha mer än nödvändigt vid sjukdom, arbetslöshet eller annat som gör att man behöver stöd och hjälp. Så kan man inte med bästa vilja säga att det ser ut i dagens högersverige.

Svenskarnas förtroende för välfärden och våra socialförsäkringar dalar därför nu och Sverige intar bottenplaceringen bland de Nordiska länderna  i SEB:s Välfärdsbarometer 2011.
Sverige har en lång välfärdshistoria. Den allmänna pensionen fyller snart 100 år. Bara några år yngre är arbetsskadeförsäkringen. Reform efter reform har under ett sekel bidragit till att Sverige kan uppfattas som själva sinnebilden av en välfärdsstat.

När SEB nu presenterar ett nytt välfärdsindex som går att jämföra länder emellan är det därför överraskande att Sverige hamnar sist i Norden. Vår undersökning visar att Sverige är det nordiska land där befolkningen har lägst tilltro till välfärden. Vi har det sämsta indexet i nio av de tolv undersökta kategorierna.
Tyvärr så är det också befogat. Skattesänkningar har lett till mindre resurser till exempelvis barnomsorg, utbildning, sjukvård och äldreomsorg. Även om nedmonteringen började redan under den socialdemokratiska tiden så har regeringen fört en medveten högerpolitik för att bryta sönder fundamenten i den svenska välfärdspolitiken. Tiotusentals färre jobbar ändå inom skola, vård och omsorg än för 20 år sen trots att vi är en halv miljon fler och behoven har ökat.

I boken Det sovande folket skrev Fredrik Reinfeldt om moderaternas samhällssyn att ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.” Utförsäkringskedjan, nedmonteringen av a-kassan liksom nedskärningarna och privatiseringarna i välfärden är verktygen han nu använder för att leda Sverige mot sitt mål.

Vänsterpartiet vill ha ett samhäller där vi håller ihop, där solidariteten är vägledande och där vi tillsammans bygger Världens bästa välfärd! En välfärd som finns till för alla människor oavsett storleken på plånboken. Vi vill bygga världens bästa välfärd, utan hetsjakt på sjuka och arbetslösa och med ett socialförsäkringssystem som är värdigt ett humanistiskt samhälle.

En god välfärd är det effektivaste sättet att jämna ut skillnaderna i samhället. Vår politik leder helt enkel till ett jämlikare och bättre samhälle.


Lästips: Linda om de sjukaste ska prioriteras först, Martin om en vänsterpartist som uttrycker sig extremt olämpligt, Göran undrar om sommarjobb är en rättighet, LOKE om en självupptagen vuxenvärld, Högberg resonerar kring demokratin och Alliansfritt om att kristdemokraterna vill lägga ner sig själva

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sjukvården har blivit allt bättre efter 2006. Vårdköerna har, i den mån de kan studeras, blivit kortare. Vårdresultaten har blivit bättre. Följsamheten mot medicinska riktlinjer har blivit bättre. Jag tar mycket gärna emot exempel på motsatsen. Svensk sjukvård är världsunik på dokumentation, så jag ser fram mot källhänvisningara.

Att svenskarna tycker saker är en sak - men vad har de att jämföra med? Hur många har väntat på höftledsopeation 2004 respektive 2007, så att de har något att jämföra med? Hur många har testat sjukvården i tre olika landsting? Kortfattat är "folk tycker" en urusel mätmetod när det rör verksamheter de har så begränsad erfarenhet av.

Det finns gott om snyftreportage om hur X väntat i ett år på behandling - samtidigt som www.vantetider.se anger att X kunnat få vård på 8 veckor i grannsjukhuset i samma landsting. Min tilltro för individers uppfattning om sjukvården är, då den kan kontrasteras mot verkligheten, mycket låg.

Kaj Raving sa...

Visa mig gärna var jag skrev att svensk sjukvård är usel, eller att svenskarna tycker det. Välfärden består långt ifrån enbart av sjukvården, men när det gäller just tillgängligheten där så säger undersökningen att indexet är "kanske inte så lågt som många år med debatt om vårdköer hade givit anledning att förvänta". Sen kan tillgänglighetsstatistiken i sig diskuteras på sina håll, men det är en annan historia.

Välfärdindexet visar inte vad man tror om kvaliten på vården utan på vilken tilltro svenskarna har till att välfärden (inklusive vården) och trygghetssystemen ska finnas tillgänglig den dag det eventuellt behövs. Och det är alltså tilltron till just välfärden och trygghetssystemen som sjunker. Och det med alla rätt!

Som jämförelse så finns en del av världens mest utvecklade vård i USA, men den finns bara tillgänglig för de som har råd med den.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...