10 juni 2011

Ser vi början på slutet av förnedringspolitiken?

Vänsterpartiet har nu, tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, tagit vad som förhoppningsvis är ett stort steg mot en mänskligare sjukförsäkring och ett stopp för Fas 3. Den Rödgröna oppositionen har tidigare i Riksdagen föreslagit förändringar i sjukförsäkringssystemet, som då röstats ned. De rödgröna föreslog i dock i veckan tre förändringar i riksdagens socialförsäkringsutskott.
  • Återförsäkra dem som utförsäkrats från tidsbegränsad sjukersättning. De ska få en ersättning som ligger i nivå med den ersättning de har haft tidigare.
  • Stoppa utförsäkringarna. Så länge man är för sjuk för att arbeta ska man inte bli av med sin sjukpenning.
  • Avskaffa prövningen av arbetsförmåga mot den reguljära arbetsmarknaden. Den har inneburit att man prövas mot jobb som inte finns och ska i väntan på en långsiktig lösning ersättas med prövning mot normalt förekommande arbeten.
Igår blev det klart att det finns en majoritet i socialförsäkringsutskottet för att gå vidare med initiativet. Alla tre förslagen röstades igenom på torsdagen.

En majoritet av riksdagens ledamöter biföll dessutom igår det utskottsinitiativ som Arbetsmarknadsutskottet tidigare antagit och som innebär att riksdagen anser att nya anvisningar till tvångsarbetet inom Fas3 ska upphöra. Det var ett tydligt besked till högerregeringen om att inte längre fler långtidsarbetslösa ska anvisas till Fas3 och man begär därför att regeringen ”återkommer och redovisar hur den löst missförhållandena”.

Nu ska man ju definitivt inte dra för stora växlar på detta. När det gäller sjukförsäkringen så ska finansutskottet och berörda myndigheter yttra sig om förslagen. Därefter ska utskottet ta ställning i frågan - men det finns inget datum satt för detta. När det gäller Fas3 så är regeringen skyldig att följa riksdagens anvisningar och redovisa vad man har gjort för att förbättra situationen. Men förändringsarbetet kan ske i regeringens egen takt.

För efter de två utmärkta besluten igår så ligger nu bollen hos regeringen och där lär man knappast driva på frågan. Så här säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström om Fas3:
– Vi kommer att väga in det i våra fortsatta överläggningar. Men det kommer inte att bli ett idiotstopp.
Det gäller alltså för oppositionen att fortsätta ligga på och sätta ordentlig press på regeringen. För förhoppningsvis ser vi ändå början på slutet av regeringens förnedringspolitik.

Bloggat: Annarkia, Alltid rött, Göran, Leine, Nicke, Martin, Löntagarbloggen,

Media: Ex1, 2, 3, 4, 5, 6AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Svt1, 2, 3, 4DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, GP1, 2, 3, 4, Dag1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, LO-tidningen, Dagbladet, SR,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Rolf sa...

Det är bra att kampen mot utförsäkring och Fas 3 nu görs. Båda reformerna är omänskliga och förnedrande. Men jag tvekar att det blir större förändringar av detta. VAd som gör mig frustrerad är att dessa debatter skulle kommit innan valet då hade vi sluppit alliansens nya mandat att förnedra svaga och utsatta.

Kaj Raving sa...

Jag är också tveksam till vad just dessa initiativ ska leda till, men det är åtminstone ett sätt att sätta press på regeringen.

Och visst hade det varit tacksamt om vi fått detta innan valet. Vänsterpartiet försökte ju lyfta frågan under hela valrörelsen och frågan om sjukförsäkringen seglade ju upp lite på slutet, men Reinfeldt lyckades ju döda den i sista sekund.

Anonym sa...

Men hallå vänsterpartist:-) INTE ett enda ord om att SD var med i leken. Fy vad jag hatar förljugna kommunister.

Kaj Raving sa...

Kan det möjligen vara för att jag är Vänsterpartist som jag också skriver om Vänsterpartiets förehavanden och inte sd:s? Fundera lite på den du...

Och sd var inte "med i leken" utan valde att stödja (delar av) de förslag som V, S och Mp gemensamt lade fram för att sätta stopp för den förnedringspolitik som sd nästan alltid stödjer annars. Redan i höstas hade vi exempelvis kunnat få en värdigare sjukförsäkring (och en bättre a-kassa) på V, S och Mp:s initiativ, men det var ingenting som intresserade sd!

FY vad jag hatar förljugna anonyma kommentatorer!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...