14 juni 2011

Rut-bidrag ger ökad ohälsa bland städarna

Bland det först högerregeringen gjorde när man inledde sin regim var att genomföra kraftiga neddragningar inom allt vad arbetsmiljö heter. Konsekvenserna av att regeringen drar in på skyddet för arbetarna för att i stället subventionera arbetstillfällen inom välkända arbetsmiljöfällor som exempelvis städning i privata hem och sänka skatten för de som främst köper tjänsterna blir stora.

För samtidigt som överklassen får sin städning rabatterad av staten, så betalar de som städar efter dem ett höht pris. Inte bara via skattesedeln för en tjänst som de själva knappast har råd att utnyttja, utan även med sina kroppar!

Vid en tillsyn som Arbetsmiljöverket gjort så visade det sig att de flesta av drygt 500 städföretag som besöktes hade stora brister i sitt arbetsmiljöarbete. Nu ser man att det finns "uppenbara risker för en kraftig ökning av ohälsan bland städpersonalen". Städpersonal ligger redan sedan länge högt upp i statistiken över yrkesgrupper med arbetsskador och arbetssjukdomar. Främst drabbas de av förslitningsskador.

Städning för överklassen innebär alltså inte bara att resurser tas från välfärden, utan det kostar även samhället mångmiljardbelopp när städarna betalar Rut-bidraget med sin hälsa. Bortsett från de personliga tragedierna då givetvis. Men det är klart, överklassen slipper ju städa själv. Och för en högerregering är det uppenbarligen prio ett.

Bloggat: Göran,

Lästips: Ännu en glad nyhet! av Linda, Europas pälsfarmare slår till igen av Djurens Rätt-bloggen, Utförsäkringarna ska vara kvar om (sd) får bestämma, så (c) och (kd) hur ska ni det? av Martin, Smartness a la FP! av Oven,

Media: KA, GP1, 2, AB1, LÖ-tidningen, DN,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

K sa...

Det förekommer förslitningsskador i många branscher, de som arbetar i städbranschen har samma möjligheter som alla andra att anmäla missförhållanden, kräva ersättning för skador, löneförhandla och allt vad det nu är som krävs. Det finns mekanismer för att alla ska få rättvisa och säkra arbetsförhållanden, det gäller bara att använda dem.

Ni socialister vill egentligen inget annat att gnälla om "överklass" hit och dit. Mina föräldrar är ingen jävla överklass, men de har funktionsnedsättningar som är tillräckligt stora för att inverka gravt på deras vardag, men som är för små för att berättiga till stöd från samhället (och det gällde även när vi had röd-grön regering, om någon nu undrar). Arbetar du heltid har du i princip inte rätt till nånting, rätt om det tar all din energi i anspråk att lyckas klara heltidsjobbet.

Tack vare RUT har mina föräldrar råd att var 3-4 vecka anlita någon att 1) klippa vår gräsmatta och 2) städa och tvätta. De gör det inte för att de tycker att de är för fina i kanten för att utföra så menliga sysslor, de gör det för att de inte fysiskt KAN göra det själva. De ser inte ned på personerna de anlitar, utan känner snarare stor tacksamhet mot dem som har valt serviceyrken, och stor ödmjukhet gentemot deras yrkeskunskap.

Det som stör mig mest med vänsterkantens argumentation angående RUT är att ni alltid blandar ihop frågan om huruvida RUT-tjänster ska vara avdragsgilla eller inte med någon sorts allmänt moraliserande över hur avskyvärt det är att hyra städhjälp. På så vis lyckas ni effektivt nedvärdera så väl de som anlitar tjänsterna som de som utför dem! DET är vidrigt, om något. Varför skulle det vara mer vedervärdigt att städa någons toalett (städerska) än att rensa rören när det är stopp (rörmokare)?

Tack vare ert systematiska moraliserande över att "hushållsgöromål ska minsann var och en sköta själv" stärker ni i själva verket gamla skråstrukturer, där typiskt manliga yrken som snickare, målare och sotare är legitima, rekorderliga yrken, medan typiskt kvinnliga "göromål" som städning, barnpassning och tvätt inte ens får lov att uppnå yrkesstatus utan ska förbli en hemmasyssla som var man (kvinna) minsann får sköta själv.

Ska vi inte ha hemstädare ska vi banne mig inte ha sopåkare heller! Det är ingen "överklass" som ser ned på hemserviceyrken - det är NI som ser ned på dem!

Kaj Raving sa...

Så, där kom den vanliga skitsnacksretoriken från högerkanten; ni ser ner på de som städar... Har man inga egna argument som biter, så kan man alltid hitta på argument åt motståndaren som passar de egna syftena. Det tycks vara tankegången. Tragiskt är vad det är! Men det är tyvärr inte första gången jag möter den formen av "argumentation", särskilt inte när det gäller Rut-bidraget.

Trots det ska jag ändå bemöta dig på ett seriöst sätt.

"Det förekommer förslitningsskador i många branscher, de som arbetar i städbranschen har samma möjligheter som alla andra att anmäla missförhållanden, kräva ersättning för skador, löneförhandla och allt vad det nu är som krävs. Det finns mekanismer för att alla ska få rättvisa och säkra arbetsförhållanden, det gäller bara att använda dem."

Det kommer förslitningsskador i många brancher, visst. Men just städbranchen är bland de mest utsatta. Arbeten som man vet leder till skador (och stora kostnader för samhället och den enskilde) försöker man i allmänhet begränsa. Utom när det gäller just städning hos välbärgade (vilket det framför allt handlar om, även om det finns undantag). Varför tycker du att det ska vara så?

Dessutom är det en branch som domineras fullständigt av korta otrygga anställningar och grupper som generellt har svårt att hävda sin ställning på arbetsmarknaden, invandrare, kvinnor, unga. Dessutom är den fackliga organisationsgraden låg (och fackföreningsfientligheten hos många arbetsköpare hög). Sammantaget ger detta en arbetsmarknad där ett påstående som att "de som arbetar i städbranschen har samma möjligheter som alla andra" inte är annat än ett grovt förakt för deras ofta extremt utsatta situation! Jag hoppas fan du skäms!

"Ni socialister vill egentligen inget annat att gnälla om "överklass" hit och dit. Mina föräldrar är ingen jävla överklass, men de har funktionsnedsättningar som är tillräckligt stora för att inverka gravt på deras vardag, men som är för små för att berättiga till stöd från samhället (och det gällde även när vi had röd-grön regering, om någon nu undrar)."

Många av de som städar hemma hos andra har definitivt inte råd att köpa någon hjälp över huvud taget, trots att de många gånger skulle behöva det, söndervärkta av förslitningsskador. Lik förbannat tycker du alltså att staten ska subventionera att fler sliter ut sig för att städa hos människor som är fullt kapabla att fixa sin städning själv (vilket de facto de flesta gör). Jag tycker att vi istället skulle lägga resurserna på att hjälpa fler som faktiskt har behov!

"Det som stör mig mest med vänsterkantens argumentation angående RUT är att ni alltid blandar ihop frågan om huruvida RUT-tjänster ska vara avdragsgilla eller inte med någon sorts allmänt moraliserande över hur avskyvärt det är att hyra städhjälp. På så vis lyckas ni effektivt nedvärdera så väl de som anlitar tjänsterna som de som utför dem! DET är vidrigt, om något. Varför skulle det vara mer vedervärdigt att städa någons toalett (städerska) än att rensa rören när det är stopp (rörmokare)?"

Som sagt, när man inte har egna argument så målar man på motståndaren egenpåhittade "argument" som passar det egna syftet. Pinsamt lågt! Jag har aldrig mött NÅGON från "vänsterkanten", inklusive mig själv, som klankat ner på de som städat. Tvärtom! Men vi vill att man ska betala det pris tjänsten egentligen kostar att köpa, utan subvention från staten.

Men tala gärna om varför det är så viktigt att subventionera en branch där framför allt kvinnor drabbas av arbetsskador och sliter ut sig i förtid, för att männen ska kunna köpa sig fria och slippa dela på ansvaret i hemmet.

Slutligen: Är det någon som nedvärderar städyrket så är det DU! Utifrån ditt eget sätt att resonera så tycker du ju uppenbarligen inte att deras arbetsinsats är värd att betala fullt pris för. Och du skiter uppenbarligen i att de drabbas av arbetsskador också. Det visar ju verkligen hur högt du värderar dem som städar...

Kent K. sa...

Re: K
Det är just till människor som ex. dina föräldrar ett RUT-avdrag skall vara riktat, inte till fullt friska högavlönade människor! Jag tror att ett riktat RUT till sjuka och pensionärer under en viss inkomstnivå är något som de flesta kan ställa sig bakom!
Så fungerar RUT i Danmark:
Hjemmeservicesystemet i Danmark infördes 1997. I början låg subventionen på 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Niels Henrik Englev, vicedirektör i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, dansk motsvarighet till Bolagsverket, som ansvarar för Hjemmeservice säger till Svenska Dagbladet att det blev debatt om att fel grupper fick subventioner genom skattemedel. –Debatten tog särskilt fasta på att det framförallt var de välbärgade i Köpenhamns norra förorter som använde sig av hemservicen. Det skapade politisk diskussion, eftersom många politiker ansåg att dessa kunder inte behövde få statliga subventioner, till något de faktiskt hade råd att betala, säger han. Det var en kostsam politik åtgärd som inte gick runt. Första året kostade subventionen 3–4 miljoner danska kronor. Därefter har subventionen kostat 600 miljoner danska kronor per år. Skattemedel rann ut ur statskassan och 2004 beslöt Folketinget att enbart pensionärer och sjukpensionärer kan söka bidrag för köp av hushållsnära tjänster. Då sänktes också subvention till 40 procent. En bransch som inte kan stå av sig själv, måste falla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...