07 juni 2011

Rödgröna sätter stopp för utförsäkringslinjen

"Nu ska utförsäkringarna stoppas" skriver företrädare för Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och miljöpartiet på dagens SvD Brännpunkt. Detta gjorde man genom att man föreslog att socialförsäkringsutskottet ska tvinga regeringen att agera för de sjuka med tre konkreta förslag för att snabbt rätta till de värsta bristerna i sjukförsäkringen:
  • De personer som har eller har haft tidsbegränsad sjukersättning, och som saknar sjukpenninggrundande inkomst, ska återförsäkras så att man får en ersättning som ligger i nivå med den man tidigare hade.
  • Införa en rätt för sjukskrivna att få tillgång till arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen och samtidigt behålla sin sjukpenning så länge man inte har någon arbetsförmåga.
  • Den prövning av arbetsförmågan som görs efter 180 dagars sjukskrivning av rättssäkerhets- skäl och i avvaktan på en långsiktig lösning måste återgå till hur det var tidigare.
Förslaget fick inte majoritet idag utan kommer att behandlas på torsdag igen. Då får de regeringspartier som kritiserat sjukförsäkringen en ny möjlighet att bekänna färg och rösta för en humanare mer mänsklig sjukförsäkring.

Bloggat: Göran, Lasse, Annarkia, Annika, Sebastian, Alliansfritt, LO-bloggen,

Media: DN1, 2, 3, 4, 5AB1, 2, 3, 4, Ex1, SvD1, 2, SVT1, 2, 3, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...