04 juni 2011

När könsrollsivrarna rister i sina grundvalar

Återigen blir det tydligt hur provocerande det blir för många när de inte enkelt kan falla tillbaks och kategorisera människor enligt de traditionella könsmönstren. I Aftonbladet kan man läsa om att när det kanadensiska paret Kathy och David fick sitt tredje barn så meddelade de bara att ett barn vid namn Storm fötts. Efter fem månader så vägrar de fortfarande avslöja barnets kön eftersom de vill låta Storm upptäcka själv vem han eller hon vill vara.

Och visst borde det vara en självklar rättighet att man själv får avgöra sin egen identitet, utan att styras av andras förväntningar av bilden av "manligt" och "kvinnligt", även om jag precis som Aftonbladets Åsa Erlandsson tror att iden att vägra avslöja namnet är mer idealistiskt än än effektivt för att skapa förändring.


Det som är intressant, och inte minst skrämmande, är att se reaktionerna när de utmanar den traditionella bilden av "manligt" och "kvinnligt". För som vanligt när normerna kring vad som är manligt och kvinnligt utmanas så rister könsrollsivrarna i sina grundvalar och skriker ut sin ångest i kommentarsraderna. Som kommentatorn ewacecilia:
Flickor är flickor och pojkar är pojkar. Kvinnor är kvinnor och män är män. Hur kan det vara så svårt att förstå? Gäller inte biologins och fysiologins lagar längre? Jag är i alla fall kvinna, antifeminist och hetero, och proud of it.
Eller Hatebreeder för den delen
Tråkigt att se att feministerna redan ger sig på små oskyldiga barn med sina tankar.. Se va det är för kön och uppfostra det efter vilket kön det är.. Är det en kille så uppfostra den till en man.. Sry men män leker inte med barbie.. Feminism handlar bara avu ... Tråkigt att se att feministerna redan ger sig på små oskyldiga barn med sina tankar.. Se va det är för kön och uppfostra det efter vilket kön det är.. Är det en kille så uppfostra den till en man.. Sry men män leker inte med barbie.. Feminism handlar bara avundsjuka hos kvinnor.. Bara för att ni inte får ligga så hatar ni alla män
Det är uppenbart att mängder av människor bygger upp hela sin självbild av sig själva som kvinnor och män kring dessa könsroller och har ingenting annat att hålla sig i. När denna bild som nu då utmanas så återstår inget annat än att med näbbar och klor försvara den fasad man byggt upp, för om den rivs... vad återstår då?

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

julia, mamma till 2 1/2 åriga busungen -Aura! sa...

det är tragiskt hur dessa människor panikartat håller fast i könsrollerna, rädslan för vad dom hade vart utan dom är större än deras eget förstånd.

välskrivet inlägg, jag kommer ta mig en titt runt i din blogg :) ha det fint!

Kaj Raving sa...

Tackar, hoppas du hittar nåt mer du gillar.

Mikusagi sa...

Haha, hur tänker de upprörda? Om "män är män och kvinnor är kvinnor" så kommer ju barnet att bli just en flicka som väljer Barbie eller en pojke som väljer bilar. Om de nu tror att inget av det här är konstruerat så kommer det att "ordna sig" eftersom barnet själv får välja.

Och vad har ena kommentatorns läggning med det hela att göra?

Kaj Raving sa...

Precis vad jag tänker. Om det nu är så naturligt att kvinnor ska stå vid spisen och män laga bilen så spelar det ju ingen roll vad att de hemska feministerna "ger sig på små oskyldiga barn med sina tankar". För i så fall kommer ju barnen ändå att bli "riktiga" kvinnor och män - om det nu inte är så att de är oroliga för att könsrollerna faktiskt är konstruerade...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...