02 juni 2011

Jag skiter i om kungen ljuger, monarkin bör avvecklas i vilket fall som helst

Majoriteten av svenskarna tror att kungen ljuger när han påstår att han inte gått på porrklubb eller gjort affärer med maffian. Jag kan ärligt säga att jag skiter i vilket. Rabaldern som blivit kring detta visar bara på hur sjukt det är att kungahuset, som den odemokratisk institution det faktiskt är, fortfarande omhuldas av så många.

Att ha en statschef vars ämbete går i arv kan knappas anses vara förenligt med en utvecklad demokrati av någon, ändå försvaras fortfarande monarkins fortlevnad närmast reflexmässigt, även av personer som vanligtvis är sansade demokrater. Men bara det faktum att kungen nu har tvingats in framför mikrofonerna vittnar om att något har hänt och det kan bara vara positivt.
Om han ljuger eller inte är väl skit samma i det läget, Sveriges statsskick går inte ihop med resten av samhället och samhällsutvecklingen. Det är det som är poängen. Liksom journalisten Ann Lagerström på dagens DN-debatt, så menar jag att det är dags att stänga ner kungahuset nu.
Monarkin tillhör en annan tid, en tid då man trodde att det fanns avsevärda skillnader mellan människor beroende på vilken familj de fötts i. En tid före den deklaration om de mänskliga rättigheterna som FN antog 1948.

Att vi i dag fortfarande har en familj som i lag och tradition behandlas olika än alla andra familjer i landet strider inte bara mot ett modernt sätt att tänka utan också mot FN:s stadga och vår egen regeringsform som slår fast att ”den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet”.

Jag föreslår därför att regeringen under den här mandatperioden lägger fram en proposition till riksdagen som jämställer familjen Bernadotte med oss andra medborgare. Om ett beslut tas under denna mandatperiod kan nästa beslut tas 2014 och därmed kan vi som land lägga ner monarkin och Carl Gustaf Bernadotte kan, precis som alla andra medborgare, pensioneras.

[...]

Om detta genomförs kan vi i Sverige från och med år 2024 för första gången räkna oss som ett modernt demokratiskt land där alla medborgare räknas som lika och har samma rättigheter och skyldigheter och därmed följer vi vår egen regeringsform och FN:s mänskliga rättigheter.
Som Vänsterpartist är jag liksom Ohly tydligt i mitt försvar av demokratin. Därför är jag självklart medlem i Republikanska föreningen som arbetar för att Sverige ska bryta med dagens odemokratiska statsskick och införa republik för att bli en demokrati fullt ut.

Att det ska ske till 2014 har jag inga illusioner om, men som sagt, något har hänt och kanske får vi inom en relativt snar framtid ända se kungen pensioneras och republiken ta vid. Vill du också se ett mer demokratiskt statsskick, så gå med du också.

Bloggat: Alltid rött, Kulturbloggen, Martin MobergRöda Malmö, Dagens Konflikt, Fotolasse,

Media: AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, Ex1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9Bar, DN1, 2, 3, 4, 5SvD1, 2GP1, 2HD,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Monarki eller republik?Frågan är om det är bättre med en folkvald president som med största sannolikhet kostar det svenska samhället betydligt mycket mer än vad kungahuset gör.Det är också viktigt att komma ihåg att kungen har ingen politisk makt sedan 1973 detta enl.Torekovskompromissen.jag håller visserligen med om att ingen skall kunna ärva en befattning som statschef.Så jag är också för en republik.Men skall vi införa denna på enbart grundval av en massa lösrykten och förtal från kriminella kretsar?Låt oss nu avvakta i första hand på vad som är sant eller inte sant,sen kan vi besluta om en folkomröstning som ett första steg till att avveckla monarkin.Kungen har själv uttryckt att han inte är främmande för en avveckling av monarkin.Men säger att svenska folket får avgöra detta i så fall.Men man får heller inte glömma den PR som kungafamiljen utfört under de gångna åren för Sverige.(s)har ju haft republik och en avveckling av monarkin i sitt program under många år.Men före 1973 var läget annorlunda,då hade kungen den formella makten.
Lars

Anonym sa...

Jag skiter i vad kungen och gör men framförallt skiter jag i vad du tycker. Vi skall ha monarkin kvar. Du får däremot gärna avveckla dej själv.

Kaj Raving sa...

Anonym 1: Som sagt, jag skiter i kungens förehavandet. Avskaffandet av monarkin är en fråga om demokrati och människors lika värde, inget annat.

Kaj Raving sa...

Anonym 2: Du bryr dig uppenbarligen tillräckligt mycket om vad jag tycker för att kommentera här iaf...

Anonym sa...

Avskaffandet av monarkin är en fråga om demokrati.Men risken är stor att vi får en ny folkvald Perukstock som president och som lyckats förvrida hjärnorna på svenska folket och det vill jag definitivt inte ha!
Lars

Kaj Raving sa...

Men då kan man åtminstone rösta bort personen i fråga Lars.

Anonym sa...

Jo,det är sant!Men en av anledningarna att jag gärna vill vänta med avvecklingen av monarkin är kanske då pga.att denne sk.Perukstock fortfarande existerar och tycks ha en sådan otrolig populär framgång hos det svenska folket,att det finns en risk att den samma då skulle klassificera sig på denna post,vilket givetvis skulle vara förödande.Vem har de mesta pengarna för att driva val/presidentkampanjer?Lars

Anonym sa...

Demokrati bygger också på likavärde och förutsättningar för att uppnå den sanna demokratin.
Lars

Anonym sa...

Det som jag uppfattar som mest skadligt för Sverige är att någon som föds till monark inte behöver några krav på kompetens. Det sänker kvalitetstaket över hela landet. Kungen hade aldrig utan sin börd nått någon topposition i vårt samhälle. Pratet om att han gör ett otroligt jobb är nog den största klyschan och lögnen många gillar att upprätthålla. Naturligtvis är det känsligt att ta upp detta ämne, eftersom de i maktpositioner, som får ut privilegier av nuvarande ordning, självfallet inte vill avstå från denna utbredda korruption, systemet så oundvikligt medför.

Kaj Raving sa...

Lars: Visst finns det en risk för det, men den risken finns alltid vid personval och den kommer inte att minska för att man väntar.

Kaj Raving sa...

Anonym: Visst är det många som är rädda om sina privilegier och visst kan man definitivt ifrågasätta kungens kompetens och vilket nytta han egentligen gör. Men det viktigaste argumentet för att avskaffa monarkin är ändå frågan om demokrati och människors lika värde.

snawitz sa...

Jag är inte anti mot kungafamiljen, jag är anti mot att svenska folken inte engagerar sig i viktigare saker

Antti sa...

Varför ska vi ha en president?
Vi har en folkvald stadsminister!

Kaj Raving sa...

Antti: Republiken kan se ut på flera sätt. Att ha en president som statschef är väl det vanligaste, men knappast det enda, alternativet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...