04 juni 2011

Högerns svindyra jobb

Högerregeringen har uppenbarligen en fäbless för att skapa svindyra jobb genom innefektiva åtgärder. Åtminstone om man låtsas att man tror på motiveringen till alla deras skattesänkningar - dvs att det ska skapa nya jobb. För det är ju det som regeringen påstår att man försöker åstadkomma med sina skattesänkningar, försämringar i trygghetssystem och försvagandet av facken.

Tanken är att om man tvinga ner lönekraven från arbetarklassen och sänka reservationslönen tillträckligt, något som man redan har lyckats med, då kommer också fler personer att få jobb. Förutom att vi får ökade klyftor och mer fattigdom också givetvis.

Men visst leder det, åtminstone teoretiskt, till fler jobb. Men det är extremt dyra jobb det handlar om då. Mer än 80 miljarder kronor går exempelvis till jobbskatteavdraget vilket TCO-utredaren Lena Orpana visar leder till att kostnaden blir närmare 1,5 miljoner kronor per tillkommande helårsarbete

Likadant ser det ut med regeringens förslag att sänka restaurangmomsen för att skapa jobb på restauranger. I bästa fall, om man utgår från regeringens egna siffror, så kostar varje arbetstillfälle 600 000 kronor!
Sänkt moms på restauranger och catering ska på sikt ge 6 000 nya jobb, till en kostnad för staten på 600 000 kronor per jobb och år. Det är regeringens beräkningar i lagförslaget om sänkt krogmoms.
Om man räknar på att ett jobb inom den offentliga sektorn, som undersköterska eller lärare exempelvis, kostar 500 000 kronor, så kan man snart räkna ut att det jobbskapande som regeringen sysslar med är en extremt dålig affär för statsfinanserna. Detta borde väl till och med den som tycker att sänkta löner, större klyftor och mer fattigdom är acceptabelt, eller kanske till och med önskvärt, att dra öronen åt sig.

Bloggat: Alliansfritt, Martin, Göran,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Strutsman sa...

Det kan möjligen låta dyrt med 600.000 kronor per jobb. Men med en normal årslön kostar faktiskt en restauranganställd lätt hälften av det beloppet med alla avgifter och försäkringar inräknade.

Vad som dock lätt förbises är att de pengar som resturangbesökarna sparar, kommer att bidra till att öka sysselsättningen på annat håll. I beräkningen från regeringen handlar det ju bara om direkta jobb i resturangbranschen. Pengarna som kunderna sparar försvinner ju inte ut i tomma luften.

Sedan har vi också värdet av att fler, lite oftare har råd att gå ut och äta. Det kan hjälpa många att höja sin livskvalitet och på sikt bidra till förbättrad hälsa hos svenska folket. Men som vanligt så är det ju bara pengar som räknas i socialisters värld.

Kaj Raving sa...

"Men som vanligt så är det ju bara pengar som räknas i socialisters värld."

Hahaha, underbart att höra från en som försvarar högerns misshushållning med skattepengar. Men jag står gärna för att jag tycker att man ska använda skattepengarna så de gör mest nytta.

"Det kan möjligen låta dyrt med 600.000 kronor per jobb. Men med en normal årslön kostar faktiskt en restauranganställd lätt hälften av det beloppet med alla avgifter och försäkringar inräknade."

Istället för att skapa jobb på det extremt dyra sätt man gör skulle alltså staten kunna anställa dubbelt så många personer direkt istället. Och det tycker du är en bra affär?

"Vad som dock lätt förbises är att de pengar som resturangbesökarna sparar, kommer att bidra till att öka sysselsättningen på annat håll. I beräkningen från regeringen handlar det ju bara om direkta jobb i resturangbranschen. Pengarna som kunderna sparar försvinner ju inte ut i tomma luften."

Ett intressant resonemang. Du utgår alltså från att antalet resurangbesök blir lika många och att pengarna som blir över används till annat. Till skillnad från hur regeringen räknar alltså, som räknar med att antalet besök ska öka och därför skapa fler jobb. Med ditt sätt att räkna så ökar ju inte antalet jobb inom resturangbranchen utan på annat håll istället. Resultatet blir alltså inte fler jobb totalt sett.

Investerar vi istället samma pengar i sjukvården så räcker det till 8 000 sjuksköterskor. Men de bidrar förstås inte till någon livskvalitet enligt dig.

Kent K. sa...

Lunchen blir cirka 8:- billigare. Det gör ca. 160:-/mån. för en som äter lunch ute 5 dagar/veckan! Hur många tror att de som nu inte anser sig har råd att äta lunch ute kommer att börja göra det för att det kostar 160:- mindre/mån?

Nu skall vi inte heller glömma bort att de 6000 jobb på lång sikt de "räknar" med faktiskt inte är något annat än en ren GISSNING/ÖNSKAN!

Från Affes Statistik-blogg:

"307 städare har arbetskraftsinvandrat från januari till och med april i år.
775 personer inom restaurang och storkök vilket lär vara över 800 vid det här laget."

Visst har den är regeringen en stor kompetens vad det gäller arbetsmarknadspolitik!?

Kaj Raving sa...

Åtta spänn! Tack för den infon Kent.

Strutsman sa...

Varför skulle 8000 sjuksköterskor vara viktigare än 6000 resturanganställda och mer pengar över i plånboken hos vanliga löntagare som går ut och käkar?

Det är ju helt och hållet din värdering. Det finns ingen absolut sanning som säger att en sjuksköterska är viktigare än en resturanganställd. Det är tvärt om en helt absurd tanke, för då skulle paradiset vara ett samhälle där alla är sjuksköterskor. Grattis till den logiska kullerbyttan! ;-)

Det är dessutom typiskt vänsterförakt för helt vanliga jobb. Och förakt för det "småborgerliga" nöjet att gå ut och låta sig serveras istället för att stanna hemma och laga bruna bönor med fläsk. :-)

Sedan bara måste ju Kent K.:s grava missuppfattning bemötas. Självklart kommer 8 kr för en lunch att göra en enorm skillnad på efterfrågan. Det enklaste tankeexperimentet är att tänka att man skulle göra tvärt om, och HÖJA priset med 8 kronor. Med din logiska sambandskedja skulle det inte heller leda till att man käkar ute mindre ofta. Så varför höjer man inte priset med 8 kronor? Och om det är så löjligt lite att det inte spelar nån roll så kan man väl höja med 8 kronor till, och 8 till, och 8 till? När börjar prishöjningen få effekt, käre Kent? Det är bara att bestämma sig; redan vid första kronan, eller aldrig?

Kaj Raving sa...

"Varför skulle 8000 sjuksköterskor vara viktigare än 6000 resturanganställda och mer pengar över i plånboken hos vanliga löntagare som går ut och käkar?"

Är du allvarlig eller?

För det första, Strutsman, så så blir det 2000 fler arbetstillfällen för samma pengar. Bara det är ett ganska bra skäl menar jag. Eller menar du att 8000 jobb istället för 6000 plötsligt är för många? Eller tycker du bara att det är allmänt bra att använda skattepengar så ineffektivt som möjligt? Hur tänker du där?

För det andra så var sjuksköterskor bara ett exempel. Man kan lika gärna ta undersköterskor eller förskollärare som exempel, bara med den skillnaden att då blir det typ 9000 jobb istället.

För det tredje Strutsman, så visst tycker jag att sjuksköterskor gör ett mycket viktigare jobb än resturanganställda. Eller skulle du vilja ersätta narkossköterskan med en servitris om du ska opereras? Det skulle inte jag. Sen kan servitrisen vara hur duktig som helst som servitris, det hjälper liksom inte...

Att sen få det till att det enbart skulle finnas sjuksköterskor är ju totalt världsfrånvänt. Med precis samma "logik", eftersom du tycker att 6000 resturanganställda är viktigare än 8000 sjuksköterskor, så är ju ditt paradis ett samhälle där alla är resturanganställda... hur lyckat känns det på en skala?

"Det är dessutom typiskt vänsterförakt för helt vanliga jobb. Och förakt för det "småborgerliga" nöjet att gå ut och låta sig serveras istället för att stanna hemma och laga bruna bönor med fläsk. :-)"

Så sjuksköterska är inte ett riktigt jobb då? Eller undersköterska eller förskolelärare?

För att använda din egen retorik, så är det vanligt högerförakt för alla som sliter inom välfärden du visar prov på. Dementa Agda, 93, kan gärna sitta där utan personal bara du får din lunch åtta spänn billigare! För du tycker uppenbarligen att vården, äldreomsorgen och barnomsorgen är överbemannad idag, eftersom du tycker att det är så mycket viktigare att prioritera 6000 resturanganställda än 8000, eller fler, inom välfärden.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...