29 juni 2011

Grattis alla skyddsombud!

Sveriges alla skyddsombud har nu fått en egen dag. Skyddsombudens dag 29 juni, har införts för att uppmärksamma alla de som har valts att verka för en god arbetsmiljö för sig och sina arbetskamrater. Skyddsombuden är arbetarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor och har den ofta otacksamma uppgiften att vaka över att arbetsköparen fullgör sitt arbetsmiljöansvar.

Det var för att uppmärksamma alla dessa hjältar i det tysta som Facebookgruppen Support your local skyddsombud tog initiativ till att inrätta Skyddsombudets dag. Tack vare eldsjälen bakom gruppen, Mats Palm, så har nu även IF Metalls kongress ställt sig bakom att införa en Skyddsombudens dag.
Datumet,29 juni, kommer sig av att begreppet "arbetstagarnas ombud" för första gången dök upp i lagsammanhang i yrkesfarelagen 1912 och just den 29 juni överlämnades lagen till kungen.

Det kan i detta sammanhang vara värt att påminna lite om vad regeringen har gjort för att förbättra arbetsmiljön. Ett axplock:
Arbetarskyddet försvagas.
Regeringens neddragningar på arbetsmiljön kostar miljarder
Elever drabbas av neddragningarna på Arbetsmiljöverket!
Fler skadade och döda på jobbet med sämre arbetsmiljö
Rut-bidrag ger ökad ohälsa bland städarna
Sämre arbetsmiljö och kundsäkerhet med avreglerad apoteksmarknad

Lästips: Följa klädkod eller spegla befolkningen? av Samuel, Ungas uppslutning till demokratin ska inte tas för given av Göran, Vill vi ha det så här? av Ilse-Marie, Om de SAAB-anställdas jobbskatteavdrag, som faktiskt skulle ha sparats på banken enligt ledande moderatpolitiker från Botkyrka... av Martin, Även DN förstår det Reinfeldt inte vill förstå av Sebastian
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...