27 juni 2011

Facket hjälper sommarjobbande ungdomar

Fackets hjälptelefon finns till för att hjälpa ungdomar som har frågor kring sin anställning. Allt för ofta handlar samtalen om ungdomar som på olika sätt har utnyttjats av oseriösa arbetsgivare. Idag inleder LO sin årliga sommarjobbskampanj. Och det märks att villkoren blir tuffare när konkurrensen om jobben hårdnar. Redan i maj månad hade det kommit ovanligt många samtal.

Vi har redan fått läsa om hur ungdomar har fått ”provjobba” gratis i hopp om att få jobb. Andra kommer i sommar att arbeta alldeles för många timmar eller skickas hem utan lön när det regnar, så kallade solskensjobb. Förra året hörde över 2 700 personer av sig till fackets hjälptelefon och den vanligaste frågan handlade om just lönen.

Den i särklass vanligaste frågan gäller lönen. 45 procent av dem som kontaktade hjälptelefonen 2010 hade frågor som rörde lönen. Under sommaren 2010 ökade antalet kontakter kraftigt där ungdomar provjobbat gratis. Andra vanliga frågor gällde arbetstider och vad som gäller vid uppsägning och avsked.
Andra får jobba under förhållanden om är direkt olämpliga eller farliga för ungdomar. Listan på dåliga exempel kan göras lång, därför har Fackets hjälptelefon hjälpt ungdomar i snart 20 år. Alla samtal gäller inte ungdomar som utnyttjas, även seriösa företagare ringer när de vill veta hur de ska göra för att det ska bli rätt. Men alltför många av samtalen som kommer in varje år handlar om ungdomar som behandlas illa på olika sätt.

www.lo.se/ung kan man som ung få tips och råd för att få en bättre start i arbetslivet. Fackets hjälptelefon finns på 020-56 00 56 och står öppet för frågor året om, alldeles gratis.

Lästips: Om att presentera fakta, En föga förvånande nyhet om en fallerande privatisering av bilprovningen..., President i allt utom namnet – Fredrik Reinfeldts kaffebords bok, Om orsak och verkan i eurokrisens spår, EU:s gränskontroller kräver liv, Fel fokus i klimatdebatten
Media: DN1, 23Svt, Metro, HD, SvD, SMP,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...