24 juni 2011

Den ideologiskt myten om det stora bidragsfusket

Myten om det stora fusket med våra socialförsäkringar handlar inte om annat än en rent lögnaktig ideologisk kampanj från högern med syftet att lättare kunna genomföra den stora nedmontering av våra socialförsäkringar som vi fått se under högerregeringen. Det visar Petter Larsson och Björn Johnson i dagens DN. Jag har också skrivit om hur fusket överdrivs tidigare.

Vårt solidariska, finmaskiga svenska skyddsnät har haft ett stort stöd i breda lager tidigare, även hos en väbemedlad medelklass. Inkomstbortfallsprincipen gjorde att även den som tjänade hyggligt slapp se sin tillvaro rasa om man blev sjuk eller arbetslös - utan att man behövde privata försäkringar. För att få kunna rasera vårt gemensamma trygghetssystem så var högern, med moderaterna i spetsen, först tvungna att bryta ner det massiva stöd som fanns för ett skyddsnät baserat på en solidarisk finansiering.

Det var därför man lanserade myten om det utbredda bidragsfusket! Alltså inte för att det fanns något fusk. Inte heller för att spara några pengar, även om nedmonteringen av sjukförsäkringen finansierar regeringens skattesänkningar. Tvärtom så spelar det ingen roll om fuskjakten kostar mer än den drar in. Det viktiga är att man smetar fast bilden av att det finns ett utbrett fusk. En bild som inte har något med verkligheten att göra. Petter Larsson och Björn Johnson:
I klarspråk: ryktet om de bidragsfuskande svenskarna är betydligt överdrivet. Man kan förstås alltid tala om mörkertal, men skillnaden mellan de 10 fuskmiljarder som regeringen baserat sin politik på och de småsummor som i slutändan hamnar hos polis och åklagare är så enorm att det nästan blir löjligt. Frågan är om fuskarjakten ens är mödan värd. Den verkar sammantaget dra in något mer till statskassan än vad den kostar. Fast det är innan man räknat in rättsväsendets kostnader, i form av polisutredningar och domstolsprocesser.
Det handlar alltså enbart om lögnaktiga propaganda från högerns sida med syftet att öka acceptansen för ett nedmonterat välfärdssamhälle och framväxten av ett USA-inspirerat samhälle. Ett samhälle där de som högern ser som tärande; sjuka, arbetslösa och låginkomsttagare, får hålla tillgodo med en sämre allmän lägstanivå, medan de som har råd täcker upp sin trygghet med privata försäkringar när de ser att den offentliga välfärden inte räcker till.

Och man har lyckats väl. Svenskarnas en gång höga förtroende för det generella trygghetssystemet har brutits och Sverige intar bottenplaceringen bland de Nordiska länderna i förtroende för välfärden. Istället för en generell välfärd ser vi hur ett samhälle som är förbehållet de som har råd att betala för sig växer fram. En utveckling som vi alltså redan ser, inte minst när det gäller risken för arbetslöshet. Petter Larsson och Björn Johnson:
För att uttrycka det lite mer tillspetsat: kampen mot fusket är en bärande del i Moderaternas försök att hetsa medelklass och skötsam arbetarklass mot en vagt definierad underklass som simulerar, latar sig och fuskar. Det ska nog tyvärr mer till än en kritisk rapport från Riksrevisionen för att rucka på den framgångsrika fiendebilden.
[...]
Om vi tror att alla andra fuskar, kommer vi lättare att börja fuska själva. Det som brukar kallas en social fälla öppnas, där ingen vill vara solidarisk om alla andra tar för sig. När den spiralen satts igång är det bara en tidsfråga innan vägen öppnas för privata försäkringar. För vem litar på – eller vill betala till – offentliga system som läcker som såll?
Bloggat: Göran, Lasse, Svensson, Kulturbloggen,

Media: Ex1, DN1, GP,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Göran sa...

Kaj!

Du har kastat om länkarna till Lasse och mig!

Kaj Raving sa...

Fixat =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...