10 juni 2011

Böngroddar är inte källan till ehec-smitta!

Böngroddar pekas nu ut som källan till ehec-smittan. Men det är helt felaktigt! De som har blivit sjuka har säker blivit det av groddarna, men den verkliga källan är de stora djurfabrikerna. Bakterien kommer nästan alltid från nötkreatur, i undantagsfall från svin - som då smittats av kor. I de stora kött- och mjölkfabrikerna bär ca 10 procent av djuren på ehec-smittan. På bloggen Vin & gastronomi beskriver man det hela klart:
Men samtidigt som det är en skrämmande bakterie, är det faktiskt inte bakterien som oroar mest. Det är tanken på vad som orsakat dess uppkomst. Även om tyska och svenska myndigheter jagar grönsaker. Det är inte i växtriket som vi hittar orsaken till Ehec bakterien. Den har sitt ursprung i djurriket. Det är nötkreatur. Det pratas inte så mycket om det. Orsaken.
[...]
Det handlar om vår djurhållning. En modern värld som äter allt mer kött har effektiviserat och centraliserat produktionen till en osund nivå. Lite dramatiskt skulle vi kunna kalla det för naturens hämnd. Stora djurbesättningar på en liten yta är en dröm för bakterier och virus att frodas och muteras i. Förra vinterns grisinfluensa hade knappast varit möjlig utan de extrema grisfarmar vi kan se i Mexico, eller i USA, och Polen och Rumänien också för den delen. Där kan över 700 000 grisar gå i slaktsvinstallar där utrymmet är begränsat. David L. Katz jämför dagens Ehec med en annan snarlik bakterie, E. coli 0157H7 som också kan vara dödlig och som har varit det för vanliga lunchmatskonsumenter. Den borde varit lärdom.

Uppdaterat: Nya Ehec-larm, och fortfarande groddarna som får skulden istället för den riktiga boven.

Bloggat: Ipse Cogita!, Radikalen,

Media: BT, TV4, Ex, Ex, Svt, Svt, SvtHD, SMP, SvD, SvD, DN, DN, DN, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Fiddeli R sa...

Absolut är djuren en hög källa till smittorisk. Där kan jag bara hålla med dig. Tyvärr, undermålig hygien och sköljning av groddar(ord. 3 ggr/dag och sval förvaring) kan det just bilda farliga bakterier. Skulle aldrig köpa böngroddar utan odlar själv för att hålla bättre koll.

Kaj Raving sa...

Undermålig livsmedelshantering kan orsaka mycket, men ehec har (såvit jag läst mig till) alltid sitt ursprung hos nötkreatur. Smittan kan därifrån föras vidare till människor på olika vägar.

kråka sa...

som du säger, kaj: naturen hämnas på oss. jag förstår den faktiskt.

Wunder sa...

Problemet med groddar är att de kan innehålla smittämnen. Om man t.ex. odlar sallad eller gurka så kan de vara smutsiga. Det kan man skölja av - groddar kan man inte skölja. Så - vilken smitta det nu kan vara. Den sprids väldigt lätt med groddar.

Sedan så kommer ehec från kossor. Jo visst. Därför bör man inte odla några groddar alls på en bondgård. Groddar skall odlas i fabriker där det inte finns djur.

Dessutom bör man inte använda kodynga spm gödsel till grönsaker man tänker äta råa. Man bör använda konstgödsel till dessa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...