01 juni 2011

Barnfattigdomens ansikten


Aftonbladet har startat en ny blogg där man granskar barnfattigdomen i Sverige - och ger den ansikten genom historier från verkligheten.
Enligt Rädda Barnen lever 220 000 barn i fattiga hem.Det är mer än vart tionde barn.
Det här handlar inte om rätten till en ny Iphone eller dyra märkesjeans. Det handlar om barn som stängs ute från fotbollsträning för att skorna är för dyra, barn som inte kan följa med på skolresan eller ens äta sig mätta hemma. Är det okej i framgångslandet Sverige?

Fattigdom är inget att skämmas för. Därför tycker Aftonbladet och Rädda Barnen att det är viktigt att våga prata om hur det är att leva som fattig.

I veckan startar Rädda Barnen en kampanj mot barnfattigdom. Den stödjer Aftonbladet. Här i vår blogg ska vi berätta era historier, ta reda på fakta och ställa de ansvariga till svars om den svenska barnfattigdomen.
Barnfattigdomen är ingen naturlag, den skapas. Barnfattigdom handlar om politiska val. Då känns det bra att tillhöra ett parti som vill se en annan politik än dagens politik för ökande klyftor. Vänsterpartiet arbetar för en politik som är solidarisk och som jämnar ut klassklyftorna i samhället. En fördelningspolitik minskar klyftorna och stärker de som behöver det mest.

Vi vill se en handlingsplan för minskad barnfattigdom. Rätt till heltid, stärkta socialförsäkringar, höjt underhållsstöd och bostadsbidrag, läxläsning i skolan, förbud mot avgifter i skolan, gratis glasögon till alla barn och förbättringar för ensamstående föräldrar är åtgärder som vi vill se i en sådan handlingsplan.

Det är en politik som går ut på att ingen människa någonsin ska behöva välja mellan att äta själv eller att köpa kläder till sina barn. En politik som går ut på att det inte ska spela någon roll vilka dina föräldrar är eller varifrån du kommer, du ska ändå ha rätt till samma förutsättningar och samma rätt att utveckla din egna frihet.

Bloggat: Martin Moberg, Håkans blogg,

Media: AB1, 2, 3, 4, 5SvD1, 2,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...