11 juni 2011

Att köpa sig förbi systemet

Att utbildning i sån stor grad handlar om klass och social tillhörighet är inte någon nyhet. Men det retar mig ändå när det blir så tydligt att utbildning i så stor utsträckning handlar om pengar och vilka finansiella möjligheter man har att tillgå, som när prins Daniel köper sig en plats när betygen inte räcker till. Och han gör det dessutom med skattepengar.

Eller för att vara korrekt, eftersom privatpersoner inte själva får betala för sin utbildning, så har hovet betalat för en uppdragsutbildning för honom. Men det är givetvis bara hårklyveri. Det handlar ändå om att han köper sig förbi de hinder som vanliga människor tvingas acceptera.

När man som Daniel har pengar, så är betygen inget problem. Man kan helt enkelt köpa den utbildning man vill ha. Det blir då en kostnads- och klassfråga om man har råd att studera vidare. Den sociala snedrekryteringen kommer att öka och utbildningsnivån riskerar att sjunka.

Högskoleutbildning ska vara avgiftsfri för alla studenter, men det ska givetvis inte heller gå att köpa sig förbi systemet, även om man tillhör en frälseklass som borde vara avskaffad. Annars är risken stor att det är plånboken som kommer att avgöra om du har råd att läsa vid högskolan eller inte. Så köper man sig till ett klassamhälle.

Bloggat: Annarkia, Alltid rött,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

l-hs sa...

Det är nog mycket bra om han har detta som hobby då en insatt på "sidan om" kan få bra ideer om inte annat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...