22 maj 2011

Vinstmarginal på liv och död

Vinstintresset har inte i välfärden att göra och allra minst inom vården. För så fort vinstintresset kommer in som kommer också andra frågor än behovet att styra verksamheten, nämligen lönsamheten. Och inom vården så är frågan om vinstmarginal också en fråga om liv och död. Detta har inte minst blivit tydligt genom den senaste tidens skriverier kring SOS Alarm.

Kraven på allt högre avkastning och vinst gör att det hårt kritiserade SOS Alarms styrelsen i höstas tvingades införa ett krav på en årlig vinstmarginal om minst 12 procent. Nu skär man ner på personal för att klara kravet. Tydligare kan det inte bli att när vinstintresset får styra så kommer medborgarnas behov i andra, tredje eller fjärde hand.

Vinstkrav%20pressar%20larmtj%C3%A4nsten

Välfärd och vård bör ägas gemensamt och ska enbart styras utifrån behov, inte vinstmarginal. Idag ser vi en utveckling som går åt helt fel håll, där välfärden slås sönder och kommersialiseras och där vinsten blir det som vägleder verksamheten. Det är dessutom en utveckling som ökar i fart, ivrigt påhejad av en regering som utåt låtsas som om man värnar om en allmän och lika välfärd samtidigt som frågan som ställs när någon söker hjälp går från; vad är behovet? till att allt oftare bli; vad är lönsamt?

Bloggat: Svensson, In your face, Leine,

Lästips: Pierre Gilly skriver om humanitära krig, Göran vill vårda den svenska förhandlingsmodellen och Nicke vill vårda folkbiblioteken. Lasse skriver om kungavännerna, Jerker om ojämlik vård och Linda om att kultur är en mänsklig rättighet.

Media: DN1, 2, 3, AB1, 2Ex1, SvD1, GP1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Niklas sa...

Vad är poängen med att ha "vinst" i ett offentligt ägt företag? "Vinsten" går väl förmodligen tillbaka till "ägarna", vad är det då för skillnad mellan vinst och att skära ner?

Vad är poängen med offentligt ägda företag över huvud taget? Det känns mest som att folket får mindre inflytande över "företaget" samtidigt som det måste kosta minst lika mycket för att tillhandahålla samma servicenivå.
Är det helt enkelt ett sätt för politiker att skära ner på kostnader samtidigt som man kan gömma sig bakom ett "självständigt" företag och skylla konsekvenserna på nån annan?

Kaj Raving sa...

Precis Niklas, demokratin försämras samtidigt som det är skattepengar som ger vinst. Som jag ser det ska gemensamt finansierad verksamhet inte ge vinst alls (bortsett från vad som kan krävas för underhåll osv) utan ge så bra verksamhet som möjligt för skattepengarna.

I det här fallet kan jag inte låta bli att undra om det inte handlar om att köra företaget i botten för att legitimera och öppna upp för mer konkurrens.

"Är det helt enkelt ett sätt för politiker att skära ner på kostnader samtidigt som man kan gömma sig bakom ett "självständigt" företag och skylla konsekvenserna på nån annan?"

Jag tror att det ofta är precis det som är meningen, förutom det ovan nämnda.

Nils sa...

Hur motiverar ansvariga politiker själva att offentligt ägd och skattefinansierad verksamhet ska gå med vinst? När det som påpekats bara handlar om en rundgång av pengar. Att som i det här fallet ambulanser ska gå med vinst?! Verksamhetens effektivitet måste väl kunna övervakas på bättre sätt. Jag fattar inte.

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Det är skönt att "det sovande folket" börjar vakna! Det var i början av 90-talet som (under Bildt-regeringen) man skulle köra offentlig verksamhet under liknande premisser som privata företag.

Jag ser det som självklart att det ligger starka intressen bakom som vill sälja ut SOS och köra det privat. Det skulle dock vara helt förödande!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...