04 maj 2011

Utförsäkringslinjen betalar för skattesänkningarna

LO-utredaren Kjell Rautio skriver idag om hur våra socialförsäkringar går med ett överskott på 89 miljarder under mandatperioden, detta enligt finansminister Borgs egna kalkyler. Enbart sjukförsäkringen går med 63 miljarder i överskott. Regeringens utförsäkringar av sjuka efter fasta tidsgränser handlar alltså inte om att de sjuka kostar för mycket, utan enbart om att regeringen behöver skapa utrymme för att sänka skatten.
Nedskärningarna i sjukförsäkringen beror knappast på att det saknas pengar. Socialförsäkringarna beräknas, enligt Borgs egna kalkyler, gå med ett totalt ”överskott” på + 89 miljarder mellan åren 2010-2014 (se nedanstående tabell). För sjukförsäkringens del handlar det om + 63 miljarder.
Att människor som har läkarintyg idag i ökad utsträckning tvingas uppsöka socialkontoren beror delvis på regeringens nya och hårdare sjukregler. Detta blir allt svårare att bestrida. Det handlar dessutom om att åtstramningarna i våra socialförsäkringar faktiskt finansierar de många skattesänkningarna (bl.a. ”jobbskatteavdragen”).
Men är detta en rimlig prioritering? Har vi verkligen inte råd med ett anständigt allmänt försäkringsskydd när vi blir så sjuka att vår arbetsförmåga sviktar? Eller är det viktigare att ”medelsvensson”, så länge han/hon är frisk, ska ha råd att köpa en platt-TV extra? Är det dessutom rimligt att priset för detta är att en växande grupp människor med ohälsa tvingas stå ”med mössan i hand” och be om en nådegåva från kommunen eller från kyrkornas välgörenhetsverksamhet?
Se där några exempel på några besvärliga frågeställningar som osökt tränger sig på när man tar del av finansminister Borgs kalkyler…

Bloggat: Alliansfritt, Ett hjärta RÖTT,

Lästips: Göran om självmordsförbud i Kina, Nicke med bilder från 1a maj i Nybro, Peter om Fas 3,
 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...