14 maj 2011

Skolpengarna ska gå till eleverna, inte till profit

I Aftonbladet fortsätter granskningen av den svenska skolan och visar hur skolan blivit en miljardindustri där pengarna regnar över skolbolag. Bolag som knappast bryr sig om eleverna utan bara om den egna vinsten – som tas ut på svenska skattebetalares bekostnad. Det är givetvis åt h-e! Skattepengarna ska givetvis stanna i klassrummen och komma eleverna till del inte hamna i fickorna hos riskkapitalister som inte ens betalar skatt i Sverige.

Skolans mål ska vara att ge eleverna den bästa kunskapen – inte att generera vinst till privata bolag. Våra skattepengar ska inte gå till vinster i riskkapitalbolag, som dessutom ofta är förlagda till skatteparadis så att inte ens skatteintäkterna går tillbaks, utan de ska gå tillbaka till välfärden.

En god skola för alla ska vara en rättighet, inte en affärsidé! Ingen har lyckats förklara hur de hundratals miljoner som varje år försvinner från skolan ner i privata fickor skulle ge barnen bättre kunskaper.

Precis som när det gäller barnfattigdomen så handlar den ökande utslagningen och segregationen av skolan istället om politiska val. Genom minskade resurser och privatisering har man tagit tydlig ställning mot en skola för alla elever. Istället har vi fått en skola där utslagning är norm. Den ideologiskt drivna försämringen av skolan gör att de som har bäst förutsättningar efterfrågar privata alternativ, vilket försärker den negativa spiralen.

Elevers resultat präglas redan idag av föräldrarnas utbildningsnivå och sociala status. Klasstillhörighet är alltså en viktig faktor för barnens skolgång och skolans uppgift bör vara att utjämna och kompensera för dessa skillnader, inte att förstärka dem genom tidig sortering, utslagning och segregering i skolan, där resultatet blir en skola där klasskillnaderna blir allt tydligare.

Jag vill inte se en skola där vi skickar skattepengar till aktieägare istället för att anställa mer personal, köpa skolböcker, pennor och ge en vettig lön till lärare! Skolpengarna ska gå till eleverna, inte till profit i redan välfyllda fickor!

Bloggat: Alltid Rött, Samuel,

Tidigare: Mer utslagning i skolan under major Björklund, En läxfri skola är ett steg på vägen mot en skola som tar vara på alla elever, Vinstintresset har inte i skolan att göra!, I högersverige har svenska elever blivit en handelsvara bland andra, Skolraset - hur vinstintresset dränerar skolan, Vinstintresset måste bort från skolan

Lästips: Läsa om Ådalen kan man göra hos Jöran, Jinge, Lasse och Olsson för att nämna några. Göran skriver om Fas 3 och HBT-sossen skriver om granskningen av makten.


Media: AB1, 2, 3Arbetarbladet1, 2, Folket, Ex1, 2HD, SvD1, Bar,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...