04 maj 2011

Sämre arbetsmiljö och kundsäkerhet med avreglerad apoteksmarknad

Förutom att avregleringen av apoteken kostar skattebetalarna miljarder så kan vi dessutom konstatera att i konkurrensutsättningens heliga namn så försämras såväl arbetsmiljön för de anställda som service och kundsäkerhet.

Sedan apoteksmarknaden avreglerades har nämligen arbetsmiljön försämrats, det anser mer än hälften av landets apoteksanställda. Ännu fler tycker inte att de hinner ge kunderna bra rådgivning och en stor grupp är oroliga för att det ska leda till att kunderna får fel medicin. Detta enligt fackförbundet Farmaciförbundets arbetsmiljöbarometer.
Undersökningen, som besvarats av 1062 medlemmar som arbetar på apotek, ger en mörk bild av arbetsmiljön på apoteken. Över hälften av de svarande, 55 procent, upplever att arbetsmiljön har försämrats efter omregleringen av marknaden. Hela 28 procent instämmer helt i påståendet att de är oroliga för att inte orka med sitt jobb i framtiden och bland den majoritet som uppger att de lider av hälsorelaterade besvär uppger så många som 84 procent att de tror att det beror på den egna arbetssituationen.

Bristerna i arbetsmiljön drabbar inte bara dem som arbetar på apotek, de riskerar också att gå ut över konsumenterna. Bland dem som arbetar med att ge råd om läkemedel anger hela 57 procent att de inte har tid att ge bra rådgivning och över 20 procent känner oro för att recepthanteringen inte gjorts korrekt. 
Vilken j-a strålande ide den där avreglerade apoteksmarknaden var...

Media: HD, LO-tidningen, KvP, DI,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan bara hålla med. Som beroende av mediciner som hämtas med intervall (när jag taar sista tabletten får jag gå och hämta nästa burk) så händer det alltför ofta att jag får vara utan medicin en eller ett par dagar pga att den ej finns hemma. Lite mer ovanlig medicin måste jag beställa minst en vecka innan jag ens fått nytt recept för att det säkert ska finnas hemma. förut kom det nästkommande fm och jag var inne på kvällen...
Även i de mindre städerna så finn i princip inga lager alls på mediciner som inte på något vis är ovanliga!
Men personliga erfarenhet. att personalen "går på kväna" märks mycket tydligt även om de sluter mycket med att trots detta ge så bra service de kan!
/Piia-Liisa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...