23 maj 2011

Så kan vi stänga dörren för det kortsiktiga vinstintresset i skolan

Idag har Rossana Dinamarca, (V), vice partiordförande och utbildningspolitisk talesperson, en bra artikel i Aftonbladet om hur vi ska förhindra att svenska skolelever behandlas som en handelsvara bland andra och stoppar vinstintresset från att dränera den svenska skolan.

Aftonbladets serie om skolan har ju visat hur den svenska skolan har blivit en tummelplats för lycksökare. Utbildningsminister Jan Björklund agerar som vanligt och låtsas att han tänker göra något - "modernisera regelverket". Vilket i princip betyder att han kommer att göra... ingenting. Om Björklund får bestämma så ska svenska elever även fortsättningsvis agera vinsmaskiner åt riskkapitalister. Rossana:
Jan Björklund försöker släta över de stora problemen med svenska friskolor genom att säga att han vill skärpa kontrollerna (Aftonbladet den 19 maj). Som Aftonbladet har visat i sin granskning de senaste veckorna har den svenska skolan blivit en guldgruva där de som driver fristående skolor berikar sig på elevernas och lärarnas bekostnad. När Jan Björklund nu påstår att han vill skärpa kontrollerna så är det bara ett sätt att försöka blidka opinionen. En opinion som växer sig allt starkare mot rovdriften av den svenska skolan.
[..]
Till Aftonbladet säger Jan Björklund nu att han vill ändra skollagen för att kunna öka kontrollen av skolorna. Det har han lovat förut. Ingenting har hänt. Han har sagt samma sak om de religiösa fristående skolorna. Ingenting har hänt. I våras beslutade riksdagen att de stora skolreformerna om kommunaliseringen, fria skolvalet och fristående skolors etablering skulle utredas. Ingenting har hänt.

Jan Björklund försöker helt enkelt med tomma löften möta den ilska som finns hos människor över hur den svenska skolan fungerar. Men det tricket kan inte fungera hur många gånger som helst. Att det är tomma ord som kommer över Jan Björklunds läppar torde vid det här laget stå klart för alla. Men även om han menade vad han sa skulle inte den svenska skolans problem lösas av skärpta kontroller. Systemfelet är att skattepengar betalar nytt kakel i swimmingpoolen hemma hos riskkapitalbolagens ägare, istället för att betala nya stolar i skolmatsalen och ge lärarna en skälig lön.
Problemet är alltså inte någon enstaka fifflare som startat en skola. Problemet är ett skolsystem där målet är att generera vinst till privata företag istället för att ge alla elever den bästa kunskapen. Men vinstintresset har inte i skolan att göra utan skolpengen ska gå till eleverna, inte till profit. För det behövs en helt ny politik. En sån politik presenterar Rossanna:
Vänsterpartiet har tre konkreta politiska förslag på hur vi ska garantera att skolpengen går till eleverna och inte till aktiebolagens vinster:
1. Stoppa vinstuttagen i friskolorna. En skola ska drivas av lust till lärande, inte lust till pengar.
2. Begränsa antalet skolor som en huvudman får driva. Skolan är ingen storindustri.
3. Inför hårdare regler för vem som får starta en friskola. Vi har sett alltför många exempel på inkompetenta och till och med brottsliga ägare.
Det är tre förslag som mycket bättre skulle lösa problemen med friskolorna än Björklunds skärpta kontroller. Den svenska skolan behöver inte bara skärpta kontroller. Den svenska skolan behöver en ny politik.
Så kan vi stänga dörren för det kortsiktiga vinstintresset i skolan och istället sätta kunskapen främst!

Bloggat: Linda Snecker,

Lästips: Jöran har varit på seminarium där det slogs fast att hälsan är en klassfråga, Annarkia har ägnat sig åt fågelskådning, Martin kommenterar Bodströms bok och Göran har skrivit om vårt urholkade socialfösäkringssystem.

Media: AB1, 2, 3,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Jag delar helt och hållet Rossanas och Vs åsikter om skolan!

Kaj Raving sa...

Jag med =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...