15 maj 2011

Köttkonsumtionen ger ett hav fullt av skit

2007 enades miljöministrarna runt Östersjön om en plan för att rädda havet. Jättelika djurfabriker riskerar dock att driva utvecklingen åt motsatt håll när gigantiska berg av avföring och döda kadaver dumpas rakt ut i Östersjöns känsliga havsmiljö för att möta den ökande konsumtionen av kött. Detta kan man se på Dokument inifrån ikväll.

Trots att man känner till köttindustrins påverkan på miljön och trots att man har vetat om länge att miljön påverkas oerhört negativt av köttindustrin, så ökar köttkonsumtionen. köttkonsumtionen och konsumtionen av animaliska produkter över huvud taget har aldrig varit så stor som nu. Bara i Sverige dödas 80 miljoner djur (fiskar undantaget) varje år. Det är mer än åtta gånger fler individer än det finns människor i riket.
“If anyone wants to save the planet, all they have to do is just stop eating meat. That’s the single most important thing you could do. It’s staggering when you think about it. Vegetarianism takes care of so many things in one shot: ecology, famine, cruelty.” Paul McCartney
Sedan 1950-talet har världens köttkonsumtionen mer än femdubblats, det sker inte minst genom enorma subventioner och bidrag från EU. Och Sveriges regering ger sitt tysta stöd, trots att miljöminister Andreas Carlgren (C) försöker framställa sig som "Mister Miljö" både i Sverige och, inte minst, internationellt. Ur ett svenskt/EU perspektiv så finns det två självklara saker man borde jobba för:
  • Avskaffa köttsubventionerna och låt köttet bära sina miljökostnader
  • Verka för att den moderna miljövänliga vegetariska maten blir billigare
Att Östersjön börjar anta formen av en överdimensionerad latrin är förvisso en god anledning att dra ner på köttkonsumtionen. Nästan en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten och den största delen kommer från köttkonsumtionen. Vad du väljer att äta har betydelse och det kräver att vi vågar ta ansvar. Att äta vegetariskt är därför ett väldigt relevant alternativ för den som vill minska sin miljöpåverkan.

Vi har ett ansvar gentemot mot miljön men även mot de människor som lider av hunger, samt inte minst mot de miljarder djur som lider i våra djurfabriker. Vad du väljer att lägga på din tallrik är ingen privatsak. Det är ett val du gör. Det är politik!

Tidigare har jag skrivit bland annat: Köttindustrin främsta hotet mot miljön! och Matens påverkan på miljön!

Bloggat: Djurens rätt,

Media: Svt1, 2, 3, 4, Sydsvenskan, SR, Miljöaktuellt, Ex,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...