24 maj 2011

Kan vi inte bara stänga ner kungahuset nu?

Kan vi inte bara stänga ner kungahuset nu, en gång för alla? Den omoderna, odemokratiska rest av feodalsamhället som monarkin utgör har ju för länge sen nått vägs ände. Inte på grund av vad som hänt den senaste tiden, med allt från kaffeflickor till maffiakopplingar, utan på grund av att idén om monarki återigen har visat sig som en absurd och otidsenlig omöjlighet i en modern, demokratisk stat.

Det handlar om att det är på tiden att vi fortsätter det demokratiska genombrott som påbörjades runt förra sekelskiftet. Men det handlar också om att monarkin är en symbol för klassamhället, som Åsa Lindeborg skrev inför Bröllopet (med stort B).
Men Monarkin är en feodal kvarleva från den tiden när ett fåtal jordägare ägde och styrde Sverige. Sen kom socialisterna och liberalerna – det var när liberalerna fortfarande var liberala och arbetarrörelsen ännu inte blivit det – och med dem det demokratiska genombrottet. 
Monarkin är en förlegad, odemokratisk styrelseform som strider mot demokratins viktigaste villkor, att alla medborgare har samma rätt och värde. Det är hög tid att Sverige gör sig av med den och stänger ner kungahuset.

Leve Republiken!

Bloggat: Annarkia, Martin, Röda Malmö, Alltid rött,

Lästips: Göran grattar Fredrik som fått medalj (dock ingen kunglig) och Björnbrum menar att det är naturligt att undergången inte märktes. Läs också hur Trollhare avslöjar heteronormen hos Google.

Media: AB1, 2, 3, 4, SR1, 2GP1, 2Ex1, 2, 3DN1, 2, 3, 4, 5SvD1, GD, Svt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Debattören sa...

Journalister, fastighetsmäklare, aktiefondkrängare och annat löst folk behöver inte ha en formell kartellorganisation för att komma fram till vilken strategi som gagnar dem bäst. Journalistflocken kom fram till att lösnummerförsäljningen skulle öka mest om de skulle tvinga fram kungens abdikering. Victoria är mera medial. Följetongen är given med spekulationer kring arvinge, etc. MVH Debattören

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...