23 maj 2011

Ja till sprutbyte i Stockholm trots moderatmotstånd

I dag sa kommunfullmäktige i Stockholms stad ja till att införa sprutbyte för narkomaner. Ett bar beslut som majoriteten i Kalmar län också tagit, vilket jag skrivit om tidigare. Syftet med programmet är att minska smittspridningen bland narkomaner av bland annat hiv.

Eller rättare sagt, alla i fullmäktige sa ja utom moderaterna. De tycker ju att man löser problemet med smittspridning genom att heroinmissbrukarna tar sitt ansvar och börjar röka heroinet istället för att injicera. Ett sprutbytesprogram får inte narkomaner att sluta knarka och därför ska vi inte ha ett sprututbytesprogram menar de.

Ett sprutbytesprogram stoppar inte drogmissbruket, det är sant. Det är inte heller poängen. Poängen är att det räddar liv och förbättra livssituationen för en mängd människor. Det är helt enkelt en hälsoinsats för en grupp extremt utsatta människor. Genom sitt motstånd mot sprutbytesprogrammet så nonchalerar moderaterna dessa människors lidande och död.

Media: SvD, AB, Svt, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Kan du förklara hur moderaterna tänker för att vara emot det? Jag förstår nämligen inte själv. Är moderat men förstår inte. Tror de folk håller sig borta från heroin pga brist på sprutor? Är det som politiker tidigare år som tycker att det inte finns problem med heroin i Sverige så det är onödigt eller varför ser du att de sa nej? (Nej, riltiga orsaken är inte nån som tyckte att man skulle röka istället)

Är bara lite nyfiken. Jag som själv tycker det är fullständigt självklart att hjälpa dem. De har det svårt nog och förutom att de inte får hiv så kan vi komma i kontakt med dem. Prata, erbjuda rehabilitering osv.

Kaj Raving sa...

Nej, jag förstår faktiskt verkligen inte hur de resonerar...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...