17 maj 2011

Hvad vhilja borgarna med kollektivtrafiken?

Kalmar län lider svårt av en eftersatt infrastruktur, det är nog de flesta ganska överens om. Att det knappast är en framgångsfaktor är inte heller någon tvistefråga. Särskilt inte i ett län som är ett av tre län i hela landet som minskar sin befolkning. Någon måste satsa för att länet ska utvecklas och att regeringen inte bryr sig särskilt mycket om Kalmar län är väl ganska uppenbart.

Därför har den rödgröna majoriteten valt att göra den största enskilda satsningen på kollektivtrafiken i modern tid i Kalmar län. I samband med övertagandet av kollektivtrafiken från kommunerna så genomförs en ambitionshöjning på 100 miljoner kronor för att underlätta exempelvis arbetspendling.

Men en fungerande kollektivtrafik är viktigt i många aspekter förutom arbetspendlingen; för att studenter vid universitetet och folkhögskolorna, för patienter som behöver ta sig till sjukhusen, för näringslivet. Och inte minst för att vända en negativ befolkningstrend i länet. Inte konstigt med andra ord att Nybroborna gör tummen upp till satsningen.

Från borgarna däremot är tongångarna inte lika positiva till satsningen. Satsningen måste nämligen finansieras också. Som landstingsrådet Linda Fleetwood (V) skriver:
För att klara av denna ambitionshöjning av vår järnvägstrafik och busstrafik behövs en skattehöjning. Som tur är har vi redan en av de lägsta landstingskatterna i landet och jag är övertygad om att dessa öronmärkta skattepengar kommer att vara det stora flertalet till stor glädje.
Men om nu det det stora flertalet har glädje av den nödvändiga satsningen, varför trilskas då borgarna? Tja, för det första så är ju inte kollektivtrafik en borgerlig paradgren direkt. För det andra så säger man ju gärna att man vill satsa... men när det kommer till att finansiera satsningen... Linda igen:
Centern tror också att man kan rationalisera fram en 100 miljoner varje år.....Folkpartiet vill ha en förbättring och kanske kan tänka sig att höja skatten lite för att klara det, men bara kanske. Kristdemokraterna vill absolut ha ambitionshöjningen men vill inte betala för den. Moderaterna är tysta.
Så frågan är; Hvad vhilja borgarna med kollektivtrafiken? Egentligen...
 
Lästips: Ulla och Jens om att Fridolin flörtar med högern. Martin Moberg om Fas 3 och Göran om sjukförsäkringen.
 
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...