18 maj 2011

Fas 3 är helt enkelt ett fruktansvärt fiasko

”Åtta av tio som deltagit i Fas 3 uppger till arbetsförmedlingen att de är nöjda” skryter Jan R Andersson (m) när han försöker rättfärdiga det rättslösa, obetalda tvångsarbete som regeringen infört, även kallat just Fas 3. Men som vanligt är det där med sanning och relevans inte något som bekymrar Jan R Andersson (m) när han skriver insändare.

Undersökningen som Jan R Andersson hänvisar till har nämligen inte med Fas 3 att göra, utan handlar om hur Fas 3:orna såg på arbetsförmedlingen (om detta och mer kan man läsa på Uppdrag Gransknings sida på svt.se). Hur Fas 3:orna ser på sin praktik efterfrågas över huvud taget inte. Vilket ju är tur för Jan R Andersson (m), för då hade det blivit svårare att blunda för sanningen.

Däremot så finns det undersökningar som handlar om Fas 3. I hälften av fallen i en sådan undersökning som AF gjort, så visade det sig att Fas 3:orna utförde ordinarie arbetsuppgifter. I praktiken så hindrar alltså regeringens slavarbete riktiga arbeten. Men att utföra ordinarie arbete utan lön är alltså något som Jan R Andersson (m) tror att deltagarna jublar åt.

Istället för en arbetsmarknadspolitik som skapar jobb har moderaterna skapat en marknad där mängder av rättslösa människor utan lön antingen ersätter ordinarie arbetstillfällen eller utnyttjas av allehanda skojarföretag som lever gott på de bidrag man får för att erbjuda meningslösa åtgärder.
Otroligt få personer i Fas 3 går vidare till något jobb enligt arbetsförmedlingens statistik. Fas 3 är helt enkelt ett fruktansvärt fiasko som inte hör hemma i arbetsmarknadspolitiken. Vänsterpartiet vill därför helt avskaffa Fas 3. De tusentals människor som utnyttjas som obetald arbetskraft kan, med de insatser vi vill genomföra, hitta tillbaka till arbetsmarknaden.

Men att Jan R Andersson (m) istället för att skapa riktiga jobb skulle stå i första ledet när det gäller att försvara vad som i praktiken handlar om en modern form av rättslöst slavarbete är föga förvånande. Det vore dock klädsamt om Jan R Andersson (m) tänkte tillbaks på sina löften inför valet 2006.

Inför valet 2006 lovade Moderaterna att minska det så kallade utanförskapet. Fler skulle få jobb, och det skulle vara riktiga jobb, inte ”AMS-jobb” och ”åtgärder”. Efter drygt fyra år har vi facit. Långtidsarbetslösheten har fördubblats och istället för riktiga jobb har nya åtgärder inrättats – bara med betydligt sämre villkor för deltagarna.

Kaj Raving (V)

Tidigare: Dags att fasa ut Fas 3, Fas3 - förnedring i arbetslinjens namn

Bloggat: Löntagarbloggen, Göran, Jinge, Peter Högberg, Martin Moberg, Röda Berget, Peter Andersson,

Media: GT, SR1, 2, 3, 4, 5Nyheter24, AB1, 2, 3, 4, 5, 6Metro, Vlt, HD1, BT1, Nyheterna, DN1, Ex,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Bra skrivet!
Är det inte dags för lite utomparlamentariskt snart? Mot FAS-3 mot dräneringen av välfärden, miljarderna till Cayman Island mm mm.

Kaj Raving sa...

Tackar och jag är definitivt på...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...