05 maj 2011

Dumpade löner ger inte fler i arbete

När högerföreträdare talar om lägstalönerna, som man givetvis vill ska sänkas, så kan man lät få intryck av att om man bara dumpar lönerna lite till för de som redan idag har de lägsta lönerna, så löser man allt från håravfall till miljöproblem. Men allra särskildast så skulle ungdomsarbetslösheten försvinna som genom ett trollslag - om man bara dumpar lönerna!

Men som med alla mirakelkurer som de blå charlakanerna vill lura på oss så är även detta ett påhitt utan förankring i verkligheten. Det finns nämligen inget samband mellan lönesättningen och ungdomsarbetslösheten. Det visar internationella jämförelser som bygger på siffror från bland annat OECD, som LO har gjort.
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är hög men det är inte lönesättningen som orsakar arbetslösheten.
LO har gjort internationella jämförelser som bygger på siffror från bland annat OECD. Det finns inget belägg för ett samband mellan andel arbetslösa unga vuxna (20-24 år) och lägstlönens nivå. Det finns heller inget samband mellan sysselsättningsgraden och nivån på kollektivavtalens lägsta löner. Som exempel kan vi nämna att Spanien och Luxemburg har låga ingångslöner men ungdomsarbetslösheten är hög. I Norge och Danmark är ingångslönerna förhållandevis höga men ungdomsarbetslösheten är låg.
Mot dessa fakta protesterar givetvis företagarföreträdarna, som Jonas Milton på Almega, eftersom deras "sunda förnuft" säger dem att det "finns ett samband mellan ingångslöner och ungdomsarbetslöshet". Detta bekräftar bara vad jag alltid anat; att "förnuft" för högern är detsamma som en fet plånbok.

Bloggat: Alliansfritt, Göran och Göran igen,

Media: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, AB1, 2, 3KA, LO-tidningen, SvD, P1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...