11 maj 2011

Barnomsorg för alla istället för städhjälp för vissa

Vänsterpartiet vill avskaffa RUT-bidraget och istället se till så att det finns barnomsorg på obekväm arbetstid. RUT har regeringen infört för att de rika ska kunna få städat billigt hemma. Vi vill istället använda skattepengarna till att förbättra vardagen för alla dem som arbetar kvällar, nätter och helger.

Det är endast några få procent som använder sig av bidraget och det är mycket vanligare att de som har gott om pengar utnyttjar det. Samtidigt ser vi hur antalet anställda som jobbar på obekväm arbetstid ökar. Det framför allt är småbarnsmammor i, ofta lågbetalda, serviceyrken som jobbar kvällar och helger.

Barnomsorg på obekväm arbetstid är ofta avgörande för mångas situation på arbetsmarknaden. Framför allt gäller detta för ensamstående mödrar. Men antalet kommuner som erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid minskar. Så medan vissa får subventionerad hjälp med att få ”livspusslet” att gå ihop så tvingas andra säga upp sig eller tacka nej till jobb för att det inte finns barnomsorg när det behövs.

För Vänsterpartiet är det ett enkelt val mellan att subventionera städning för Danderydsbor eller att lägga pengarna på barnomsorg på obekväm arbetstid så att kassörskan på ICA kan behålla sitt jobb. Skattepengarna ska satsas så att vi i Sverige kan bygga världens bästa barnomsorg - som alla ska ha rätt till. Inte till att subventionera de tjänster som bara de rikaste har nytta av.

Kaj Raving (V)

Lästips: Micke om ett mer solidariskt samhälle och Göran om industriavtalet igen, 

Media: DagbladetEx1, 2, Fria tidningen, DI,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...