19 maj 2011

Bamses deportationsskola

En familj som träffas på flygplatsen efter att ha varit ifrån varandra en längre tyid. Där är alla så lyckliga så och allt är frid och fröjd. "Det har varit så tomt och tråkigt utan er. Vi är glada att få träffa er igen" säger den väntande släkten. Man får intrycket av att de har varit på en långsemester i Thailand eller nåt. Det har de inte, de har sökt skydd och asyl men fått avslag och har just blivit deporterad tillbaks till Varganien, landet de flydde ifrån.

Migrationsverket har låtit göra en speciell serietidning. En Bamse-tidning. Med en speciell Bamse. Inte den vanlige Bamse som ville alla väl och tog hand om alla, utan en Bamse som är en den av en rasistisk och inhuman asylpolitik. Pouran Djampour från nätverket Bryta tystnaden på SvD:
Migrationsverkets serie ”Bamse, Mim och Meles” handlar om två familjer: kaninfamiljen som får uppehållstillstånd eftersom deras land blivit invaderat av krokodiler och grävlingfamiljen som får avslag på sin asylansökan eftersom de ”bara” är en utsatt minoritet.
Bamse hjälper grävlingfamiljen med utvisningen och Skalman ser till så att leksakjärnvägen, som bekymrar barnet Meles mest, kommer med. Det är en berättelse med lyckligt slut med sensmoralen att asylsökande har det bättre i sina hemländer. Grävlingsföräldrarna får förstås genast jobb när de kommer tillbaka och välkomnas av släktingar som saknat dem. Det är faktiskt svårt att förstå varför de flydde överhuvudtaget?
Problemet är bara, att presis som Pouran skriver så har det väldigt lite med verkligheten att göra, vilket illustreras på Humanistbloggen på ett enkelt sätt.
I verkligheten finns det dock ofta ingen som möter en på andra sidan. Att asylsökande familjer, ensamstående och barn gömmer sig på grund av sin enorma skräck att utvisas, tas inte upp av Bamse. Minst av allt nämns riskerna med död, tortyr eller förföljelse som fortsätter för många.
Det är inte svårt att få ont i magen av Bamses deportationsskola!

Bloggat: Alltid rött, Birgitta, Humanistbloggen, Flyktingbloggen, Flyktingbloggen igen, Ledarbloggen,

Media: AB1, 2HD1, 2DN, Nyhetskanalen1, 2SR1, 2SvD, Metro, Svt, Ex1, 2, 3GP1, 2,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

20 kommentarer:

Patrick sa...

Hur ska Bamse göra då? Skrämma livet ur barnen? Alla kan inte stanna, hur gärna vi vill det.

Kaj Raving sa...

Om alla kan stanna eller inte är en diskussion för sig. Men att skönmåla verkligheten till oigenkännlighet med hjälp av en figur som är känd för att stå på de svagas sida, det är bara vidrigt!

Anonym sa...

Det är klart att serien borde sluta med att den utvisade grävlingfamiljen förs till ett läger och torteras ihjäl av islamistiska vargar, nej, förlåt, av USA menar jag förstås.

Och serien borde också ha fortsatt med att den kaninfamilj som fick stanna sattes i ett ghetto med en massa andra kaniner som alla blev kriminella, hamnade på kåken och blev ihjälskjutna av ett rivaliserande kaningäng.

Livet är hårt, livet är kört. Lika bra att lära ungj-arna det från början.

Kropotkins skägg sa...

Det är vare sig utvisning eller deportation. Enligt Utlänningslagen (2005:716), ska den som bedöms ej ha giltiga skäl för att befinna sig i Sverige avvisas.
Det är Migrationsverkets jobb att bedöma om man har giltiga skäl.

Alla som söker asyl har inte giltiga skäl. Alla som kan behöva asyl har inte möjlighet att komma till Sverige. Ofta är det de med bäst kontakter/vassast armbågar som har möjlighet att betala människosmugglare och ta sig ända till det land i EU där det är lättast att få asyl.

Alex sa...

Bamse har ju tidigare gjort samarbeten med organisationer för att informera barn, men skillnaden i det här fallet är ju att det inte är information utan lögn. Även om redaktionen hänvisar till att familjerna i serien endast är exempel, så är det i så fall extremt fiktva exempel. Jag har svårt att tänka mig att en enda avvisning slutar på det sättet.

Karpstryparn sa...

Jaha, PK-media sprider sin antidemokratiska smörja som vanligt, nu det här med Bamse. Snart ser väl PK-media rasism i ägghalvor också, det här med Bamse är en storm i en äggkopp, alltså inte någonting att bry sig om. Bamse har alltid varit en bra barntidning, den var det t ex när jag var liten i början på 70-talet. Så PK-medias påhopp är bara urpatetiskt.

Anonym sa...

Det kom ca 10000 asylsökande europeiska romer förra året. Inga hade asylskäl. Barnen hade säkert blivit jätteglada om dom fått en Bamsetidning.

Anonym sa...

Kaj Raving: "Men att skönmåla verkligheten till oigenkännlighet..."

Och hur ser din erfarenhet ut av verkligheten vad gäller "deportationer" och hur en utvisad mottas i sitt hemland? Bortsett från hur den beskrivs i propagandaskrifter.

Kaj Raving sa...

Anonym 1 och 2: Vad vill ni ha sagt med era poänglösa inlägg?

Kaj Raving sa...

Kropotkins skägg: De har möjligen inte rätt att stanna enligt dagens inhumana regler, det är riktigt. Det är också riktigt att alla som behöver asyl inte har möjlighet att komma hit, men det betyder definitivt inte att de som kommer hit inte behöver asyl.

Kaj Raving sa...

Alex: Jag skulle tro att det är extremt osannoligt att någon avvisning sett ut så.

Kaj Raving sa...

Ja, ja Karpstryparn och du sprider din vanliga dynga du också märker jag.

Kaj Raving sa...

Anonym: Jag har haft kontakt med människor som drabbats själva. Hur ser din erfarenhet ut?

Anonym sa...

Din erfarenhet bygger alltså på andrahandsuppgifter?

Själv har jag skaffat mej en uppfattning utifrån egen erfarenhet, på plats. För att kort sammanfatta din och medias verklighetsbild: Ni har inte en susning!

Kaj Raving sa...

Anonym: Du hävdar alltså att vid alla avvisningar så är alla glada och lyckliga när de äntligen får återvända hem? För det har du sett...

Anonym sa...

Snygg tolkning av vad jag skrev. Skolad i Nordkorea?

Jag konstaterar att din och medias uppfattning om hur en avvisning normalt går till bygger på anekdoter, andrahandsuppgifter och rena lögner. Och på det bygger du din socialistiska världsuppfattning. Jag ryser!

Kaj Raving sa...

Och där kom Nordkorea... måste erkänna att jag är lite besviken. Trodde nog det skulle dröja lite till...

Anonym sa...

Ok. Då kan vi lägga ner nu. Du är lika osaklig, onyanserad och världsfrånvänd som alla andra vänsterdebattörer.

Återkom när du har faktaunderbyggda argument.

Ciao.

Kaj Raving sa...

Tja, välkommen tillbaks när du kan presentera en åsikt då...

Anonym sa...

says almost all people pay back most of the mortgages before its due and also with out fines
A respected debt a good cause is attempting how many families using him or her for the purpose of guidance more than cash advance loan money owed to two bottle this specific. debts nonprofit claims available used this quick, high fascination funds the year 2010. Any charitable trust pronounces 3 years in the past the number of clientele with them has been minor.
szybki kredyt bez bik
kredyty bez zaświadczeń o zatrudnieniu
pożyczki chwilówki
kliknij, aby przeglądnąć ten dokument
kredyty bez bik przez internet bez bik

http://pozyczki-prwatne.com.pl
http://szybkapozyczkabezbik.org.pl
http://pozyczki-prwatne.com.pl

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...