12 april 2011

Vissa saker behöver skötas gemensamt

Bolaget DSB First, som bland annat trafikerar tågsträckan Kalmar - Köpenhamn är konkursmässiga och ingen verkar veta, eller vilja avslöja, vad som händer. Om företaget skulle gå i stöpet finns det inte någon som kan driva Öresundstrafiken. Men kommun- och landstingsägda KLT:s vd Karl-Johan Bodell lovar att kunderna inte ska drabbas.

De avregleringar som regeringen driver på allt hårdare för att genomföra har lett till sämre kvalitet och fler stopp för tågen på de svenska järnvägarna. Just avregleringen är en av de stora orsakerna bakom det  kaos vi sett under ett par vintrars tid på Europas mest avreglerade järnväg.

Det är också avregleringarnas och privatiseringarnas sköna värld som leder till att företag frestas att ta till underbud för att kapa åt sig en del av marknaden. När det sen inte funkar så är det stor risk att det är skattebetalarna som står där med Svarte-Petter och får garantera att verksamheten ändå kan uppräthållas.

Det är helt enkelt så att vissa saker behöver skötas gemensamt med samhällsnyttan och inte vinstintresset som drivkraft. En sammanhållen järnväg är definitivt en sån sak.

Media: GP, SMP, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...